Britisk agent beskyldes for tortur og kidnapping av 28 pakistanere

Mishandlingen skal ha skjedd i Hellas etter terrorangrepene i London.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En britisk diplomat identifisert som sjefen for etterretningstjenesten M16 ved ambassaden i Aten, skal ha vært del av et gresk-britisk team som bortførte pakistanske immigranter i Hellas.

Hensikten med de angivelige bortføringene var å presse immigrantene for informasjon om London-bombene i juli, skriver den engelske avisen The Daily Telegraph.

Beskyldningene om bortføring og mishandling av pakistanere i Hellas har tidligere blitt avfeid av den britiske regjeringen som "søkte og usannsynlige". Og i forrige uke prøvde utenriksminister Jack Straw å berolige parlamentsmedlemmene med at påstandene bare var "tull og tøys".

Men etter at den greske avisen Proto Thema offentliggjorde navnet på den britiske agenten, samt de 15 greske agentene som deltok i etteretningsarbeidet, har regjeringen forbudt engelske medier å navngi briten, ifølge BBC.

Agentene anmeldt

Fem av de 28 pakistanerne har nå engasjert advokat og saksøker agentene for det som skal ha skjedd i etterkant av bombene som rammet undergrunnen i London 7.juli. Det bekrefter advokaten deres Frankiskos Ragaoussis.

- Jeg har anmeldt de greske og britiske agentene som nevnes i artikkelen for kidnapping og tortur, sier Ragaoussis.

- Flere av mine klienter bekrefter at de ble mishandlet, legger advokaten til.

 ALVORLIGE ANKLAGER, Fem av pakistanerne har nå anmeldt agentene for bortføringen og mishandlingen. Den greske etterretningsorganisasjonen anklager media for å sette nasjonens sikkerhet i fare. Foto: Scanpix
ALVORLIGE ANKLAGER, Fem av pakistanerne har nå anmeldt agentene for bortføringen og mishandlingen. Den greske etterretningsorganisasjonen anklager media for å sette nasjonens sikkerhet i fare. Foto: Scanpix Vis mer

Tvang seg inn i huset

Sju av de 28 pakistanerne har allerede forklart for en granskningskommisjon at uidentifiserte greske og britiske menn tvang seg inn i hjemmene deres i forstedsområder av Aten etter London-bombene.

De skal angivelig ha blitt fraktet til hemmelige steder, hvor de ble spurt om venner og slektninger i Storbritannia, og om hvem de hadde ringt.

To av pakistanerne, som sier de ble utsatt for overgrep, fortalte om hva som skjedde i den engelsk språklige avisen Athen News i forrige uke.

- En politimann slo meg to ganger mens jeg lå på gulvet, sier Gul Nawaz.

- Jeg spurte om å få vann og han slo meg hardt i ansiktet. Senere sparket han meg. De konfiskerte mobiltelefonen, forteller Nawaz videre.

Ifølge han ble de også spurt direkte om de hadde forbindelser til al-Qaida.

Mohammed Munir fortalte avisen hvordan han ble holdt på et ukjent tilholdssted i seks dager, og at han ble "slått veldig hardt i hodet".

Både Nawaz og Munir hevder de ble avhørt av to britiske tjenestemenn - en svart og en hvit - i tillegg til omkring 15 greske antiterror-agenter.

Sterke reaksjoner

Reaksjonene har ikke latt vente på seg. Både menneskerettighetsorganisasjoner og opposisjonen i Hellas anklager regjeringen for å ha forsøkt å skjule sannheten, og for å ha tillatt at gresk suverenitet ble krenket.

Den greske etteretningstjenesten EYP avviser på sin side beskyldningene og karakteriserer dem som grunnløse. EYP har gått til det uvanlige skritt å fordømme artikkelen i Proto Thema på grunnlag av at offentliggjøring av agenters navn kan sette landets nasjonale interesser i fare.

Inntil videre er ministeren for offentlig ro og orden George Voulgarakis og justisministeren Anastasios Papaligouras bedt om å møte i nasjonalforsamlingen 11.januar for å forklare seg om saken.

Dersom den greske regjeringen gir etter for presset fra opposisjonen og starter etterforskningen, vil britiske ministre trolig måtte forsvare M16-agentenes opptreden på gresk jord, skriver den engelske avisen The Times .

<B> HØY SIKKERHET:</B> Sikkerheten var høy i dagene etter terrorbombene i London. Her sjekker politimenn passasjerene på Kings Cross.
BLOMSTER FOR DE DØDE:</B> En politikvinne legger ned blomster på Tavistock Square hvor en buss ble sprengt og flere mennesker omkom.