Corona

Britisk alarm om «long-covid»

Britiske forskere er bekymret for at en bølge av delta-varianten kan forårsake seinvirkninger for hundretusenvis av uvaksinerte. - Yngre kan oppleve plager over tid, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

«LONG-COVID»: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad opplyser om plagene «long-covid» kan bringe, også for de yngre. Reporter: Christian Fjermeros / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 33.07% Første dose: 65.19%

Beslutningen om å oppheve smitteverntiltakene i Storbritannia - til tross for høye smittetall med delta-varianten - vil presse nasjonen inn i «ukjent territorium» når det gjelder coronapasienter med seinvirkninger, også kalt «long-covid», mener professor Danny Altmann, ifølge The Guardian.

I et åpent brev, publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet The Lancet, har en gruppe forskere og helseeksperter trukket fram at en delta-bølge i Storbritannia «kan etterlate seg hundretusenvis av pasienter med «long-covid».

Forskerne argumenterer for å utsette gjenåpning fram til alle har fått tilbud om vaksine. 66 prosent av befolkningen i Storbritannia har foreløpig mottatt to doser av coronavaksinen, ifølge Public Health England (PHE).

- Ingen unntak

Danny Altmann, professor i immunologi ved Imperial College i London, sier til The Guardian at studier fra mange land tilsier at en betydelig andel av coronasmittede har risiko for å utvikle seinvirkninger.

- For hver eneste coronavariant vi har sett på denne planeten, har vi en tommelfingerregel om at ethvert coronatilfelle, enten det er asymptomatisk, mildt eller alvorlig, har 10 til 20 prosent sjanse for å utvikle seinvirkninger, og vi har ikke sett noen unntak til det, sier han.

Helseminister Sajid Javid har advart om opp mot 100 000 coronatilfeller hver dag når tiltakene lempes på, skriver The Guardian. Det gir grunn til å tro at 10 000 til 20 000 av de daglige smittede vil utvikle seinvirkninger, hevder professoren.

- Vi vet ikke hvor vi er på vei, fordi vi virkelig er i ukjent territorium, men vi vet nok til å vite at det ser ganske seriøst og skummelt ut, sier han.

Antallet nye covid-19-innleggelser og -dødsfall holder seg imidlertid forholdsvis lavt i Storbritannia.

MANGE SMITTEDE: Storbritannia kan forvente mellom en og to millioner smittede i ukene som kommer. / Reporter: Christian Fjermeros Vis mer

Dårlig kondisjon

Det er lite kunnskap om seinvirkninger av covid-19. Nylig opplyste Folkehelseinstituttet at de har gjennomført studier som indikerer at de aller færreste trenger å frykte seinvirkninger av covid-19 dersom man ikke blir innlagt med sykdommen.

I Norge er det likevel mange som rapporterer om at de får noen langtidsplager, opplyser assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet.

- Det dreier seg kanskje først og fremst om at man er slapp og kanskje merker litt dårlig kondisjon en stund etter at man har vært syk. Og så er det dette med tap av smak- og luktesans, som også rapporteres av mange. De finnes også en rekke andre symptomer som blir rapportert inn i etterkant av sykdom, sier Nakstad.

Når kan du få vaksine?

Hvor gammel er du?

Har du en underliggende sykdom?

Er du helsepersonell?

Tempoet i vaksineringen er forskjellig rundt omkring i landet. Sjekk din kommunes hjemmeside for oppdatert status. Ingen data i testen sendes til Dagbladet.

- Ikke mer dramatisk

Man har imidlertid lite kunnskap om hvem som er mest utsatt for å bli rammet av seinvirkninger, forteller han.

- Det som er litt pussig er at en del yngre med ganske mildt sykdomsforløp likevel kan oppleve sånne plager over tid. Det er ikke sånn at det bare er de mest alvorlig syke som havner på sykehus som får sånne plager. Det ser ut til at det er en del andre også, sier Nakstad.

Han tror ikke at faren for seinvirkninger av covid-19 kan påvirke gjenåpningen av Norge, forteller han.

- Det ser ikke ut til at det blir noe mer dramatisk med delta-viruset, selv om det er noen tegn som tyder på at symptomene med delta-viruset kanskje er litt annerledes enn med alfa-varianten. Men når det gjelder forekomsten av «long-covid» og hvor stort problem det utgjør, så farges det stort sett av hvor mange som faktisk blir smittet, og de tallene er jo lave for Norges del.

- Er vi klare for å kunne gå videre til trinn fire i månedsskifte juli/august?

- Ja, det er i hvert fall sånn at vi har hatt en veldig stabil utvikling i Norge de siste to månedene. Det har vært et kappløp mellom viruset og vaksinene, og det har gått bra så langt fordi vi har kommuner som både har vaksinert mange og som har håndtert smitteutbrudd på en veldig god måte, sier Nakstad.

- Gode nyheter

FHI undersøkte nylig nær to millioner nordmenn som har testet seg for covid-19 og fant at blant dem som har fått påvist smitte, var det en kortvarig økning i besøk hos allmennlege, altså fastlege eller legevakt.

Økningen i legebruk var mellom 13 til 49 prosent og som hovedregel begrenset til to måneder. Men for enkelte grupper, som barn i alderen 1 til 15 år og kvinner over 45 år var allmennlegebruken fortsatt noe høyere etter tre måneder.

Gruppen som benyttet allmennlegetjenester lengst, var de aller minste barna i alderen 1 til 5 år. Etter tre til seks måneder brukte fortsatt de yngste barna som testet positivt for covid-19, allmennlegen noe oftere enn de som testet negativt.

- Totalt sett er dette gode nyheter. Det antas at milde forløp vil dominere nå som eldre og risikogrupper er vaksinerte. Vi ser ingen økning i spesialisthelsetjenestebruk etter mildt forløp av covid-19, verken for barn eller voksne. Økningen vi ser i allmennlegebesøk er størst den første måneden og avtar raskt. Denne økningen ville man kanskje også forvente ved en vanlig influensa, sa Karin Magnusson, forsker ved Folkehelseinstituttet.

Nasjonal gjenåpningsplan

Status trinn 3

Nåværende trinn. Innført søndag 20. juni kl 12:00.

Barnehager, skoler og SFO

Følger trafikklysmodellen og lokale vurderinger.

Universiteter, høyskoler og fagskoler

Mer fysisk undervisning. Oppmøtte og seteplasser skal registreres.

Breddeidrett og kultur- og fritidsaktiviteter

Barn og unge under 20 år kan delta som utøvere på idrettsarrangement eller konkurranse på tvers av regioner/kretser (nasjonalt), både utendørs og innendørs, uten krav om å holde 1 meter avstand.

Unntak fra anbefalingen om 1 meters avstand både utendørs og innendørs der det er nødvendig for å utøve aktiviteten. Dette åpner for trening i kontaktidrett for voksne.

For voksne anbefales gruppestørrelsen å være inntil 30 personer innendørs og 40 personer utendørs.

Toppidrett

Det åpnes opp helt for toppidretten. Det betyr at seriespill kan gjennomføres utendørs og innendørs.

Sosial kontakt/private hjem

Oppfordring til å møtes utendørs, og ikke ha besøk av flere enn 20 gjester. Hvis alle gjester er fra samme husstand, kan man være flere, men man må klare å holde avstand.

Barn i barnehager og barneskoler kan ha besøk fra egen kohort. Beskyttede regnes ikke med i antallsberegningen ved hjemmebesøk, men det må være mulig å holde avstand.

Lettelser vurderes løpende.

Handelsnæringen

Åpent, med regulering av smittevernfaglig forsvarlig drift i covid-19-forskriften, som å tilrettelegge for minst én meters avstand, og ha rutiner for god hygiene med mer. Smitteverntiltak jf. egen bransjestandard.

Serveringssteder

Skjenkestoppen oppheves. Krav til smitteverntiltak: Registrering, redusert antall gjester og krav til avstand, særlig innendørs.

Arbeidsliv

Åpner opp for mer tilstedeværelse på arbeidsplassen, men fortsatt anbefalt delvis hjemmekontor for alle som har mulighet og/eller fleksibel arbeidstid.

Innenlandsreise

Innenlandsreiser kan gjennomføres. Smitteverntiltak vurderes fortløpende.

Private arrangementer

Inntil 100 personer på offentlig sted eller i leide/lånte lokaler, inne og ute.

Offentlige arrangementer

Det anbefales å arrangere utendørs heller enn innendørs.

Innendørs:

 • Inntil 400 personer (200 x 2 kohorter) uten faste, tilviste sitteplasser.
 • 1000 personer (500 x 2 kohorter) hvis alle i publikum sitter på faste tilviste plasser.
 • 50 prosent kapasitet opp til maks 1 000 personer (delt i kohorter på inntil 500) uten faste, tilviste sitteplasser, hvis det skal benyttes adgangstest og coronasertifikat.
 • 50 prosent kapasitet opp til maks 2 500 personer, delt i kohorter på inntil 500, hvis alle i publikum sitter i faste, tilviste plasser - dersom det skal benyttes adgangstest og coronasertifikat.

Utendørs:

 • Inntil 800 personer (200 x 4 kohorter) uten faste, tilviste sitteplasser
 • 2000 personer (500 x 4 kohorter) hvis alle i publikum sitter i faste, tilviste plasser.
 • 50 prosent kapasitet opp til maks 2000 personer (delt i kohorter på inntil 500) uten faste tilviste sitteplasser, hvis det skal benyttes adgangstest og coronasertifikat.
 • 50 prosent kapasitet opp til maks 5000 personer, delt i kohorter på inntil 500, hvis alle i publikum sitter i faste, tilviste plasser - dersom det skal benyttes adgangstest og coronasertifikat.

Foreløpig, kan endres

Inn-/utreise

Åpent for innreise til Norge med EU-coronasertifikat fra 24. juni. Fra 19. juni klokka 12 åpnes det også opp for at dansker slipper innreisekarantene, dersom de er fullvaksinert eller har gjennomgått coronasykdom. Lettelser for familier og kjærester som bor i EU, EØS-området og Storbritannia.

Se detaljert info

arrow-icon

Beskyttet eller ubeskyttet?

Personer beskyttet mot korona regnes ikke med i antallet det er tillatt å samle i private hjem, hager og hytter.

Du er definert som beskyttet dersom du

 • er fullvaksinert. Se definisjon under.
 • har fått én dose, og det har gått 3 til 15 uker etter du fikk dosen.
 • har gjennomgått covid-19-sykdom de siste seks månedene.

Du er fullvaksinert når du har:

 • fått to vaksinedoser, og det har gått over en uke siden du fikk den siste dosen.
 • gjennomgått covid-19 og fått én dose med koronavaksine for over en uke siden. Du kan ikke få vaksinedosen før tre uker etter du tok testen som var positiv.
 • Fått én vaksinedose og etter tre uker tester positivt på en koronatest. Du er da fullvaksinert når du er ferdig med isoleringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer