Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Britisk au pair får en ny sjanse

WASHINGTON: Den britiske barnepasseren Louise Woodwards skjebne ligger i dommerens hender. Hiller Zobel avgjør i morgen om livstidsdommen mot den engelske tenåringen skal bli stående.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da dommer Zobel forkynte den obligatoriske dommen for forsettlig drap fredag, inviterte han samtidig au pairens forsvarere til å be ham sette juryens kjennelse til side. Dette gjorde forsvarsadvokaktene i dag. De ba dommeren om enten å frifinne henne, eller beordre ny rettssak. Hvis ikke dommeren vil renvaske henne, så bør straffen reduseres til uaktsomt drap, mener advokatene.

Jurymedlem angrer

Woodward ble kjent skyldig i å ha mishandlet åtte måneder gamle Matthew Eappen. Men et medlem av juryen har siden fortalt at de 12 helst ville hatt anledning til å dømme henne for uaktsomt drap.

  - Ingen av oss likte kjennelsen vi følte oss tvunget til å avsi, fremholdt jurymedlem Jodie Garber til avisen The Mail.
 

Forsvarerne har på ett vis seg selv å takke for den strenge dommen. Aktor ønsket uaktsomt drap som ett av juryens alternativer. Straffebestemmelsen har ingen minstestraff og Louise kunne i beste fall blitt kjent skyldig og straffen ansett sonet i varetekt, slik at hun kunne reise hjem til England.

Tiltalte og hennes forsvarere mente tilsynelatende at de hadde sådd tilstrekkelig tvil om skyldspørmålet til at de ville oppnå frifinnelse da de tvang juryen til å velge mellom overlagt drap, forsettlig drap og «ikke skyldig» som enstemmig svar. Men juryen kom etter tre dagers diskusjoner fram til at au pairen var den eneste som kunne påført Matthew brudd på hodeskallen. Gutten døde 9. februar i år.

Ta hensyn

Flere observatører har derimot pekt på at Zobel fredag flere ganger gjentok at forsvarerne kunne søke om at klienten ble kjent skyldig i en mindre alvorlig forbrytelse. Det ville frigjøre ham fra de absolutte straffebestemmelsene som gjør det umulig for amerikanske dommere å ta hensyn til omstendigheter, tiltaltes alder og andre faktorer i alvorlige kriminalsaker, bestemmelser som fører til at titusener ungdommer får skrekkelig lange fengselsstraffer USA.

Zobel er kjent for å gå sine egne veier og har i løpet av sine 20 år som dommer omstøtt jurykjennelser minst to ganger tidligere.

(NTB)

Hele Norges coronakart