DØDSDØMT: Den 56 år gamle britiske bestemora Lindsay June Sandiford er dømt til døden for narkotikasmugling i Indonesia. Foto:AFP/SONNY TUMBELAKA/NTB Scanpix
DØDSDØMT: Den 56 år gamle britiske bestemora Lindsay June Sandiford er dømt til døden for narkotikasmugling i Indonesia. Foto:AFP/SONNY TUMBELAKA/NTB ScanpixVis mer

Britisk bestemor dømt til døden i Indonesia

Lindsay June Sandiford (56) tatt på flyplassen i Bali med 4,8 kilo kokain.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dødsdommen kommer som en overraskelse fordi aktor i saken tidligere har bedt om at kvinnen dømmes til 15 års fengsel, skriver NTB.

Ifølge nyhetsbyrået AP, gråt den britiske bestemora da hun fikk dommen forkynt. Hun gjemte ansiktet i hendene, og nektet å la seg intervjue før hun ble ført tilbake til fengselscella.

Lindsay June Sandiford ble pågrepet i fjor på flyplassen i Bali med 4,8 kilo kokain i bagasjen. Etter pågripelsen skal hun ha hjulpet politiet med å avsløre tre britiske og en indisk narkotikasmugler.

Eksemplarisk Kvinnen har hevdet at hun ble tvunget til smuglingen og at hennes sønn ble truet på livet dersom hun ikke samarbeidet. Hun har også oppført seg eksemplarisk i fengselet, noe som fikk påtalemyndigheten til å anbefale fengselsstraff i stedet for dødsstraff.

Men dommerne var av en annen oppfatning.

- Det finnes ingen formildende omstendigheter i saken, sier en av dem.

Indonesia straffer narkotikasmugling strengt, som regel med dødsstraff eller livsvarig fengsel. De fleste av mer enn 40 utlendinger som sitter på dødscelle i landet er dømt for narkotikakriminalitet.

Anker Sandifords forsvarer sier den knusende dommen vil bli anket, en prosess som kan ta flere år.

I Indonesia blir dødsdømte henrettet ved skyting, men landet har ikke gjenomført noen henrettelse siden 2008 da ti personer ble skutt.

I morgen faller dommen i saken mot Sandifords angivelige medskyldige, briten Julian Anthony Pounder. Han er tiltalt for å ha tatt i mot kokainen i Bali.

TUNGT: Lindsay June Sandiford gråt da dødsdommen mot henne ble forkynt. Foto: AFP/SONNY TUMBELAKA/NTB Scanpix
TUNGT: Lindsay June Sandiford gråt da dødsdommen mot henne ble forkynt. Foto: AFP/SONNY TUMBELAKA/NTB Scanpix Vis mer