DØDSDØMT : Lindsay Sandiford er dømt til døden ved skyting for smugling av nesten fem kilo kokain. Foto:  AFP PHOTO / SONNY TUMBELAKA
DØDSDØMT : Lindsay Sandiford er dømt til døden ved skyting for smugling av nesten fem kilo kokain. Foto: AFP PHOTO / SONNY TUMBELAKAVis mer

Britisk bestemor risikerer henrettelse på Bali

Tapte ankesaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): BBC melder at en av deres landsmenn, Lindsay Sandiford, har tapt ankesaken sin.

Dermed opprettholdes dødsdommen hun ble idømt for smugling av 4,8 kilo kokain.

Sier hun ble tvunget Sandiford hevder hun ble tvunget til å smugle narkotika, mens aktoratet mener hun er hovedpersonen i en narkotikaring. De ba om 15-års fengsel.

Et dommerpanel mente derimot at hun fortjente lovens strengeste straff, henrettelse ved eksekusjonspelotong.

I ankesaken sa dommerne at den opprinnelige dommen var «nøyaktig og korrekt», ifølge en talsmann for retten.

- Vi er skuffet over å høre at Lindsay Sandifords anke har blitt avvist av retten på Bali. Storbritannia er sterkt imot dødsstraff og har gjentatte ganger sendt uttalelser om dette til den indonesiske regjeringen vedrørende temaet. Vi vil fortsette å tilby konsulær bistand til henne i denne vanskelige tiden, heter det fra den Britiske ambassaden i Jakarta.

- Det er svært trist at dommerne har bestemt seg for å gi Lindsay Sandiford dødsstraff - til tross for det faktum at aktoratet ikke spurte om den. Hun er den andre britiske borgeren som han blitt dømt til døden for narkotikaforbrytelser det siste halve året, en svært bekymringsverdig trend, sa Tim Hancock i Amnesty i Storbritannia.

Den andre britiske borgeren er Gareth Cashmore, han ble dømt til døden i oktober, dommen er ikke iverksatt.

14 dager til å anke Siste ord i saken er ikke sagt helt ennå. Sandiford har to uker på seg til å anke saken til høyesterett. Dersom anken går igjennom behandles saken på nytt, og dersom den blir avvist kan hun be om en rettslig overprøving av saken sin, ifølge BBC.

Dersom ingen av disse forsøkene førere fram, så er det kun presidenten som kan omgjøre dommen.

Utenlandsk borger henrettet 14. mars ble Adami Wilson henrettet ved skyting. Han var dømt for narkotikasmugling i 2004, altså det samme som Sandiford.

Han ble skutt i Jakarta i den første henrettelsen i landet siden 2008.

Riksadvokaten i Indonesia, Basrief Arief sa at myndighetene planlegger å gjennomføre ytterligere ni henrettelser i år. Hvem disse ni er har ikke blitt sagt.

- Dette er virkelig sjokkerende nyheter. Vi er imot dødsstraff under alle omstendigheter, men Indonesias lange periode uten henrettelser og lovnaden om å henrette flere gjør det enda mer sjokkerende, sa Papang Hidayat, Indonesia etterforsker for Amnesty International.

ANBEFALTE FENGSEL: Dommerne valgte å se bort fra aktoratets påstand om 15 års fengsel. Foto: AFP PHOTO / FILES / SONNY TUMBELAKA
ANBEFALTE FENGSEL: Dommerne valgte å se bort fra aktoratets påstand om 15 års fengsel. Foto: AFP PHOTO / FILES / SONNY TUMBELAKA Vis mer