NYE FUNN: Det er i dette området - vestbanken av Luxor - at britiske John Romer nå har gjort store, nye funn. Her en varmluftsballong i lufta over Kongenes dal. Foto: AFP / NTB scanpix
NYE FUNN: Det er i dette området - vestbanken av Luxor - at britiske John Romer nå har gjort store, nye funn. Her en varmluftsballong i lufta over Kongenes dal. Foto: AFP / NTB scanpixVis mer

Britisk egyptolog hevder han endelig har funnet de tre prestekongenes enorme grav

- Graven etter Tutankhamon blir en «vindusutstilling på Nille» i forhold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kan en britisk egyptolog og TV-personlighet ha funnet en virkelig skatt i Egypt?

Ja, hevder han selv.

John Romer (72) hevder overfor Sunday Times at han har los på et funn som vil få funnet av graven etter Tutankhamon vil framstå som en «vindusutstilling på Nille» i forhold.

Prestekongene Romer har ledet flere ekspedisjoner til Egypt tidligere, er kjent fra en rekke britiske TV-programmer og har skrevet flere bøker om emnet. Nå hevder Romer at han, på vestbredden av Luxor - som ligger sør i Egypt, der den historisk viktige byen Theben lå tidligere - har funnet gravstedet til de tre prestekongene, yppersteprestene Herihor, Piankh og Menkheperre.

De tre er tre av de viktigste personene i Egypt i årene 1000-1100 før Kristus - en av Egypts mest lukrative og framgangsrike perioder.

Romer jobber sammen med epigrafen Alex Peden, som har funnet inskripsjoner som viser spor etter Herihor.

- Mest sannsynlig ligger Herihor begravd i ei gullkiste, som Tutankhamon gjorde det. Vi vil sannsynligvis kunne finne kister, alabast-gjenstander, gullstatuer og troner, sier Peden.

Frykter vandaler Romer sier han også kan bevise at begravelsesgaver hentet fra Kongenes dal, som er dalen der faraoene i det 18. til 20. dynasti ble gravlagt, også kan finnes i området der Romer graver.

Romer har ingen tid å miste: først og fremst haster det med å sikre området der funnene skal være gjort. Utgravingsstedet har i all hovedsak vært urørt siden 1085 før Kristus.

Ifølge Sunday Times frykter forskerne at amatørarkeologer skal ødelegge funnstedet ved å ta seg fram med firhjulinger, og uvøren bruk av stiger.

NYE FUNN: Den britiske kjendisegyptologen John Romer hevder å ha gjort nye, viktige funn i Egypt. Foto: Elizabeth Romer
NYE FUNN: Den britiske kjendisegyptologen John Romer hevder å ha gjort nye, viktige funn i Egypt. Foto: Elizabeth Romer Vis mer

- Seinest forrige uke ble tre personer arrestert av sikkerhetsstyrker fra Luxor etter at de tok seg inn på funnstedet, sier en bekymret Romer.

Kappløp John Romer ledet i 1977 den første utgravingen inn til Kongenes dal, etter legendariske Howard Carters ekspedisjon i 1922.

Den britiske arkeologen Carter skal være den eneste som tidligere har foretatt ugravinger på funnstedet. Han ble berømt da han i 1922 fant Tutankhamons gravkammer.

Carters funn utløste et ellevillt kappløp etter å grave opp nye deler - Sunday Times kaller det «Tutmania», etter at Carter fant guttefaraoens maske, troner, vogner og flere kanopiske krukker, forseglede begravelsesvaser av leire som ble brukt til å oppbevare de dødes myke deler, som ble fjernet under mumifiseringen av likene.

Romer sier hans utgravinger fokuserer på å følge sporene og besvare spørsmålene som står igjen etter oldtidskongenes arbeidere - som jobbet beinharde dager i kongegravene.

KONGEN: En arkeolog i arbeid på Tutankhamons gravkammer. Foto: AFP / NTB scanpix
KONGEN: En arkeolog i arbeid på Tutankhamons gravkammer. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer