TREFFE JORDA: Denne grafikken laget av NASA viser en asteroide som flyr forbi jorda. Britisk ekspert mener det er sannsynlig at en asteroide kommer til å treffe jorda en gang. Foto: AFP
TREFFE JORDA: Denne grafikken laget av NASA viser en asteroide som flyr forbi jorda. Britisk ekspert mener det er sannsynlig at en asteroide kommer til å treffe jorda en gang. Foto: AFPVis mer

Verdensrommet:

Britisk ekspert advarer: - Asteroide vil treffe jorda. Norsk ekspert: - Skal kunne sove trygt de neste 100 årene

Frykter at en asteroide vil treffe jorda uventet. Norsk ekspert sier det er mulig, men lite sannsynlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den britiske researcheren, Alan Fitzsimmons, ved Queens University Belfast kommer med en advarsel om at en asteroide helt sikkert kommer til å treffe jorda, og at det bare er snakk om når det kommer til å skje, skriver BGR.

Eksperten trekker linjer tilbake til 1908 da en meteor eksploderte over Tunguska-regionen i Russland. Eksplosjonen førte til at 80 millioner trær ble kappet ned, men ingen mennesker ble skadd i hendelsen.

- Det ødelagte området hadde en radius på over 20 kilometer. Hadde den truffet en by, så hadde det ødelagt byen, forteller Terje Wahl avdelingsdirektør ved Norsk Romsenter.

KAN TREFFE: Terje Wahl ved Norsk Romsenter sier det er mulig at en asteroide treffer jorda, men det er lite sannsynlig. Foto: Scanpix
KAN TREFFE: Terje Wahl ved Norsk Romsenter sier det er mulig at en asteroide treffer jorda, men det er lite sannsynlig. Foto: Scanpix Vis mer

Han forklarer at over et veldig langt tidsperspektiv er det sannsynlig at det vil skje at en asteroide treffer jorda, dersom den ikke blir stoppet.

- Jorda har blitt truffet veldig mange ganger av store og små asteroider. Etter hvert har jorda rensket opp i den banen. Derfor er det lengre tid mellom hver gang jorda treffes, sier Wahl.

875 asteroider kan krysse jordas bane

Wahl forklarer at dersom asteroider oppdages i god tid, altså mange tiår før kollisjonen, skal det ikke så mye dytting til på den før den bommer på jorda.

- Den ene måten å gjøre det på er å reise ut med bomber å sprenge på den ene siden av den, slik at den går motsatt vei. En annen måte er å forandre fargen på den, som gjør at den reflekterer sollys på en annen måte og skaper forandring i banen, sier han.

Både NASA og ESA følger nøye med og prøver å oppdage asteroidene som kan være en trussel for jorda.

Ifølge Wahl viser en oversikt på hjemmesidene deres at det akkurat i dette øyeblikk går 875 asteroider i baner som krysser jordas bane.

- Foreløpig har de ikke funnet noe som tilsier at man må dra ut for å dytte på dem. Noen kommer til å gå ganske nærme jorda, men av de vi kjenner så skal vi kunne sove trygt de neste 100 årene, sier Wahl.

Vil kunne advare om de små

I 2013 ble Russland truffet av en liten asteroide som kom overraskende på. Det fordi den kom i en retning hvor den hadde sola bak seg og da er det vanskelig å oppdage den.

- Når den har kommet seg til jorda uten å bli sett er sannsynligheten for at den er stor svært liten, sier Wahl.

Blant annet FN jobber med både politiske og tekniske spørsmål rundt dette.

- Det er viktig å kartlegge faren i god tid, jo tidligere man oppdager det, jo letter er det å få gjort noe med det.

Han legger til at de ønsker gjerne også å ha muligheten til å varsle om de små asteroidene som ikke nødvendigvis blir oppdaget i dag, slik folk kan få advarsel dersom de må holde seg innendørs.

- Det hendte jo i Russland i 2013 at folk så et lys på himmelen og gikk til vinduet for å se hva det var, og fikk da skader av glass som sprakk, sier han.

Wahl legger til at man ikke kan utelukke at asteroider ikke vil treffe jorda, men at det for øyeblikket der bra ut.

- Om den kommer seg til jorda er det også statistisk sett større sannsynlighet at den treffer hav heller enn landområde, og skog heller enn by, sier han.