SKAL BLI DEPONI: I Engebøfjellet (bildet) skjuler det seg 200 millioner tonn rutilmalm. Nå er planen å gjøre om fjellet til rutilgruve. Avfallet skal dumpes i Førdefjorden under. Foto: Øistein Norum Monsen
SKAL BLI DEPONI: I Engebøfjellet (bildet) skjuler det seg 200 millioner tonn rutilmalm. Nå er planen å gjøre om fjellet til rutilgruve. Avfallet skal dumpes i Førdefjorden under. Foto: Øistein Norum MonsenVis mer

Britisk ekspert om norsk sjødeponi: - Dette er galskap

Vekker internasjonal oppmerksomhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En av Storbritannias fremste marinbiologer, professor Callum Roberts, er svært skeptisk til at norske myndigheter nå vil tillate et sjødeponi for gruveavfall i Førdefjorden.

Allerede i november i fjor viet storavisa The Guardian stor plass til den pågående miljødebatten rundt det norske avfallsdeponiet. Roberts mener gruveselskapet har «dratt ull over øynene til det norske folk».

- Dette er galskap. Det er som å gå tilbake til 1700-tallet, sier Callum Roberts til The Guardian og legger til:

- Dette er forurensning i stor skala. Forurensningen vil gå i matkjeden og forplante seg ut av fjorden. Det kan bare være økonomiske interesser bak dette. Det finnes absolutt ingen økologisk unnskyldning, sier den britiske eksperten.

- Jeg er ingen marinbiolog, men basert på de studiene vi har gjort, vil jeg si at marinbiologene tar feil, sier direktør Ivar S. Fossum i Nordic Mining, ifølge The Guardian.

Alt liv på sjøbunnen vil gå tapt i de åra deponeringen skal pågå. Men Fossum sier at dette bare vil være midlertidig.

- Det er naturlige, ufarlige mineraler som ikke vil skade noe som helst, og det viser alle utredningene. Derimot er det klart at deponiet vil påvirke bunnen i det området de blir deponert, sier Fossum til Dagbladet.

Sivil ulydighet Miljøbevegelsen har sett rødt i Norge siden fredagens nyhet om at Klima- og miljødepartementet sier ja til sjødeponiet i Førdefjorden.

Det er anslagsvis 250 millioner tonn rutilmalm i Engebøfjellet, en av verdens største forekomster. Oslo-selskapet Nordic Mining vil sprenge bort toppen av fjellet og gjøre det om til et steinbrudd. 95-97 prosent av massene vil selskapet deponere i fjorden.

Massene vil drepe livet i fjorden der det blir liggende. Førdefjorden er en nasjonal laksefjord, der det også drives fiskeoppdrett.

I helga skrev Dagbladet at Natur og Ungdom opplever rekordstor tilstrømming i kampen mot sjødeponiet  i Førdefjorden.

Lederen, Arnstein Vestre, forteller at organisasjonen nå har ei liste med 1000 personer som er villige til sivil ulydighet for å stoppe planene.

En av dem som støtter helhjertet opp om dette, er Ventre-ordfører i Eid kommune, Alfred Bjørlo.

- I prinsippet mener jeg at dette er en så alvorlig sak at sivil ulydighet er et virkemiddel som vi må vurdere å bruke. Dette er vår tids Alta-sak. Den vil utløse et enormt fokus på Norge internasjonalt som jeg tror regjeringen grovt har undervurdert konsekvensen av, sier Bjørlo til Dagbladet.

Internasjonal oppmerksomhet Allerede lørdag skrev Dagbladet at  Klima- og miljødepartementets avgjørelse om å gi utslippstillatelse til sjødeponi for gruveavfall i Førdefjorden har vekket sterke reaksjoner i utlandet.

Tillatelsen innebærer at gruveselskapet Nordic Mining kan etablere et åpent dagbrudd i Engebøfjellet og deponere 250 millioner tonn gruveavfall, stein, støv og kjemikalier i sjøen, i 50 år.

Den britiske avisa The Guardian omtaler avgjørelsen som kontroversiell.

Avisa The Telegraph har også tidligere omtalt saken. Da kunne man blant annet lese at «Norge står i fare for å miste sitt rykte med uberørte naturlandskap», dersom forslaget skulle gå gjennom.

I fjor advarte Miljødirektoratet mot deponiet, men etter å ha gjort en ny vurdering har direktoratet kommet fram til at fordelene er store nok til å veie opp for ulempene.

- Regjeringen går med viten og vilje inn for en av de største forurensningsskandalene i Norge i nyere tid. Vi hadde håpet og trodd at man i 2015 hadde kommet lenger enn dette. Det er ingen tvil om at det å bruke fjorden som søppelplass for gruveindustrien vil føre til stor skade, sier leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken, til Dagbladet.

VIL STARTE GRUVEDRIFT: Oslo-selskapet Nordic Mining vil sprenge bort toppen av Engebøfjellet og gjøre det om til et steinbrudd. 95 - 97 prosent av massene vil selskapet deponere i fjorden. Daglig leder i Nordic Mining ASA , Ivar Sund Fossum, sier miljøskadene vil være midlertidige.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VIL STARTE GRUVEDRIFT: Oslo-selskapet Nordic Mining vil sprenge bort toppen av Engebøfjellet og gjøre det om til et steinbrudd. 95 - 97 prosent av massene vil selskapet deponere i fjorden. Daglig leder i Nordic Mining ASA , Ivar Sund Fossum, sier miljøskadene vil være midlertidige. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer