GA PENGEGAVE: Saif al-Islam - her etter at han ble arrestert - har gitt 13 millioner til en britisk eliteskole. Foto: Reuters/Scanpix
GA PENGEGAVE: Saif al-Islam - her etter at han ble arrestert - har gitt 13 millioner til en britisk eliteskole. Foto: Reuters/ScanpixVis mer

Britisk eliteskole mottok 13 millioner fra Kadhafis sønn

London School of Economics får skarp kritikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ansatte ved LSE var naive og gjorde en rekke feil da det i 2008 tok imot en gave på 1,5 millioner pund (13,7 millioner kroner) fra Saif al-Islam Kadhafi, ifølge en ny rapport.

Ekstra ille var det at gaven kom få uker etter at Saif al-Islam hadde fullført en doktorgrad ved det britiske toppuniversitetet. Det kunne gi inntrykk av at doktorgraden var kjøpt og betalt, mener den tidligere dommeren Lord Wolf, som har skrevet rapporten.

Rektor måtte gå Saken har allerede ført til at universitetets rektor Howard Davies måtte gå av i mars, en måned etter at opprøret mot Muammar Kadhafi og hans regime startet.

Det er også Davies som pekes ut som den øverste ansvarlige for fadesen. Også professor David Held, som var Saif al-Islams veileder under doktorgraden, får kritikk. Han sluttet i november.

Donasjonen på 1,5 millioner pund kom fra Kadhafis internasjonale humanitære stiftelse, men LSE gjorde ingenting for å kontrollere hvor pengene kom fra. Å ta imot en slik gave utsatte universitetet for en betydelig risiko for å ødelegge sitt rykte, men advarsler ble avfeid, ifølge rapporten.

Studentprotest Da opprøret mot Kadhafi startet i februar, innledet studenter ved LSE en protest mot universitetets bånd til regimet, noe som også førte til at den aktuelle granskingen kom i gang.

Lord Wolf fremholder at de ansatte ved LSE handlet i beste mening, men at gaven ikke ville blitt akseptert hvis de hadde sjekket den grundigere.

LSE legger seg flate for kritikken og skal nå ta en rekke grep for å heve universitetets etiske standard.

Det er også fremsatt påstander om at doktorgraden til Saif al-Islam inneholder plagiat eller er skrevet av andre, noe som er gransket av en annen komité. Rapporten kommer ikke til å offentliggjøres, men BBC News erfarer at Saif al-Islam, som nå sitter fengslet i Libya, kommer til å beholde doktorgraden sin.

(NTB)