Britisk etterretning snoker i epost og nettbruk via USAs overvåkningsprogram

PRISM-skandalen vokser.

ALLIERTE:  Government Communications Headquarters (GCHQ) i Storbritannia er britenes svar på det amerikanske signaletterretnings- og krypteringsbyrået NSA.  I kveld avslørte The Guardian at britiske myndigheter har hatt full tilgang til det omstridte PRISM-systemet. Foto: REUTERS / NTB SCANPIX
ALLIERTE: Government Communications Headquarters (GCHQ) i Storbritannia er britenes svar på det amerikanske signaletterretnings- og krypteringsbyrået NSA. I kveld avslørte The Guardian at britiske myndigheter har hatt full tilgang til det omstridte PRISM-systemet. Foto: REUTERS / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Avisene The Guardian og Washington Post avslørte i går kveld at det gigantiske amerikanske «avlyttingsbyrået» NSA i 2007 opprettet et topphemmelig overvåkningsprogram - PRISM - for å kunne snoke dypere i både pågående kommunikasjon og lagret informasjon knyttet til utenlandske brukere av tjenester hos Google, Facebook, Microsoft, Apple, Yahoo og Skype.

Kilden til avsløringen skal være en høyt sikkerhetsklarert etterretningsoffiser som mener folk må få vite om de drastiske konsekvensene for personvernet. «De kan bokstavelig talt se ideene dine forme seg mens du skriver dem på tastaturet», uttalte kilden til de to avisene.

KOMMENTAR: USA kan lese alt du gjør på Skype, Facebook, Google og Apple

I ettermiddag kom The Guardian med nye opplysninger: Også NSAs søsterbyrå i Storbritannia med ansvar for elektronisk overvåkning, GCHQ, har i alle hemmelighet samlet store mengder etterretning fra verdens største internettselskaper gjennom Prism-operasjonen.

197 rapporter i 2012 Britene har hatt tilgang til systemet i minst tre år, siden juni 2010, skriver avisa.

Det kan bety at GCQH har omgått krav om blant annet rettslige kjennelser ved å bruke amerikanernes «bakdør» til eposter, bilder, video og chat som passerer selskaper basert utenfor Storbritannia.

Bare i fjor førte britenes befatning med Prism til 197 forskjellige etteretningsrapporter fra GCHQ, rapporter som vanligvis deles med sikkerhetstjenesten MI5 og utenlandsetterretningen MI6, ifølge The Guardian.

- Strengt rammeverk GCHQ avviste i dag å kommentere noen enkeltheter rundt Prism-samarbeidet, men ga denne generelle uttalelsen til avisa:

«GCHQ tar sine forpliktelser overfor lovverket svært alvorlig. Vårt arbeid utføres i henhold til et strengt juridisk og politisk rammeverk som sikrer at våre aktiviteter er godkjente, nødvendige, proporsjonale og gjennomgås av flere rigide overvåkningsorganer».

Når overvåkningsskandalen nå også  berører USAs hovedallierte i Europa, bare øker antallet juridiske og etiske problemstillinger rundt Prism, som potensielt gir direktetilgang til aktiviteten til millioner av nettbrukere i mange land. The Guardian stiller seg også spørsmålet om hvem i den britiske regjeringen som har kjent til det høyst kontroversielle overvåkningsprogrammet.

De oppsiktsvekkende opplysningene om Prism-systemet ble kjent bare én dag etter at The Guardian avslørte at en hemmelig rettslig kjennelse gir NSA daglig tilgang til trafikkdataene til millioner av kunder hos telefonselskapet Verizon.

Selve samtalene, tekstmeldingene og mobilsurfingen blir ikke avlyttet - men overvåkerne har fullt innsyn i hvem som ringer hvem, når og hvor lenge og hvor brukerne befant seg da de snakket sammen.