Britisk etterretning tror det lå ei bombe i flyets lasterom

President Obama mener det også er en mulighet for dette.

 BOMBE:  Det kan ha ligget en bombe i lasterommet på flyet som styrtet på Sinai-halvøya, i følge britisk etterretning. Foto:  EPA/KHALED ELFIQI
BOMBE: Det kan ha ligget en bombe i lasterommet på flyet som styrtet på Sinai-halvøya, i følge britisk etterretning. Foto: EPA/KHALED ELFIQIVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Britisk etterretning tror at det var ei bombe i lasterommet som forårsaket flystyrten på Sinaihalvøya. Det melder BBC.

224 mennesker, de fleste av dem russiske turister, mistet livet da flyet fra selskapet Metrojet styrtet på Sinaihalvøya kort tid etter avgang fra Sharm el-Sheikh forrige lørdag. Flyet skulle til St. Petersburg.

Ei bombe CNN har tidligere meldt at det trolig var ei bombe som var årsaken til havariet. Også Reuters har vært i kontakt med en kilde tett på etterforskningen som mener det er en eksplosjon som var årsaken til styrten

Britisk etterretning tror at noen med tilgang til lasterommet på flyet, plasserte ei bombe der rett før flyet tok av.

USAs president Barack Obama mener også at det «er en mulighet for at» flystyrten i Egypt ble forårsaket av ei bombe.

- Enorme konsekvenser Ifølge Amerikansk etterretning er det sannsynligvis den Islamske Staten (IS) som står bak angrepet.

Hvis dette stemmer kan det få enorme konsekvenser, mener den svenske terroreksperten, Magnus Ranstorp

- Det er jo ikke helt bekreftet at det er IS. Men hvis man finner ut av det er det, så kan Russland komme til å vise sin styrke og virkelig skade IS.

Ranstorp sier at angrepet i så fall kanskje ikke var helt velkalkulert fra IS sin side.

- Dette er en nasjonal traume for Russland, og noe man ikke kan la ligge ubesvart. Hvis IS har gjort dette, har de virkelig vekket den russiske bjørnen, sier han til Dagbladet.

Luftkrig Russland begynte allerede i september i år en luftkrig mot flere av opprørsgruppene i Syria. Siden da har russiske bombefly voldsomt trappet opp aktiviteten over Syria. Militære analytikere mener at Putins bomber har vært mer myntet på fiendene til hans venn, president Bashar al-Assad, framfor IS.

24. oktober kom bekreftelsen på at Russland er klar for storoffensiv mot IS - og det i samarbeid med USA.

IS har gjentatte ganger påtatt seg ansvaret for handlingen, og sa onsdag denne uka at de snart ville avsløre for verden hvordan de hadde gjennomført attentatet.

Verken USA eller Storbritannia deltar imidlertid i etterforskningen etter flystyrten. Den ledes av Egypt og Russland, som begge har advart mot å spekulere og nekter for at det er funnet beviser for en terroraksjon.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram