Britisk etterretningssjef hardt ut teknologiselskap

Amerikanske teknologiselskap lar seg villig misbruke av terrorister, hevder den nye sjefen for britisk signaletterretning, Robert Hannigan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Hannigan overtok nylig som leder for Government Communications Headquarters (GCHQ), som i flere tiår har drevet omfattende overvåking av data- og telenett verden over, mye av det i tett samarbeid med amerikanske NSA.

Amerikanske teknologibedrifter lukker øynene for virkeligheten, nemlig at de sosiale nettverkene og tjenestene de har utviklet utnyttes av terrorister, skriver Hannigan i et innlegg i Financial Times.

- Uansett hvor mye de enn måtte mislike det, så har de blitt terroristers og kriminelles foretrukne kommando- og kontroll-nettverk, skriver han.

Hannigan mener teknologiselskapene må spille mer på lag med vestlig etterretning og hevder at databrukere flest vil ha stor forståelse for det.

Den amerikanske avhopperen Edward Snowdens har avslørt hvordan NSA og GCHQ driver omfattende overvåking av data- og teletrafikk verden over, noe de tidligere kunne gjøre ved hjelp av et tett samarbeid med teknologiselskapene.

Avsløringene har imidlertid gjort selskap som Google og Facebook mindre samarbeidsvillige, noe som har gjort det vanskeligere for vestlig etterretning å innhente informasjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer