SLAVER: De 18 personene ble holdt under svært kummerlige forhold, i campingvogner uten toalett, vann og innlagt strøm. Et av ofrene skal ha blitt holdt som slave i 26 år. Foto: Lincolnshire Police / NTB scanpix
SLAVER: De 18 personene ble holdt under svært kummerlige forhold, i campingvogner uten toalett, vann og innlagt strøm. Et av ofrene skal ha blitt holdt som slave i 26 år. Foto: Lincolnshire Police / NTB scanpixVis mer

Britisk familie holdt 18 sårbare personer som slaver. Nå har de fått straffen for de årelange overgrepene

11 familiemedlemmer er sammenlagt dømt til 79 års fengsel for en rekke forhold som knytter seg til moderne slaveri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet omtalte den oppsiktsvekkende saken i august, hvor 11 medlemmer av den britiske Rooney-familien fra Lincolnshire var funnet skyldig i en rekke forhold som knytter seg til moderne slaveri.

Straffeutmåling klar

Den omfattende etterforskningen har pågått i tre år, og tirsdag var straffeutmålingen klar.

Sammenlagt er familiemedlemmene dømt til totalt 78 år i fengsel, skriver den britiske avisa Sky News.

Rooney-familien skal ha tvunget minst 18 ofre, inkludert hjemløse og også noen personer med lærevansker, til å jobbe for lite eller ingen lønn og bo under svært kummerlige forhold. Ofrene var mellom 18 og 63 år.

Familien lokket personene til seg med tilbud om arbeid og et sted å bo, men de som sa ja ble plassert i forfalne campingvogner, i stor grad uten oppvarming, vann eller toalett.

Et av ofrene skal ha blitt tvunget til å jobbe for Rooney-familien allerede i 1991, og jobbet for familien i 26 år.

- Nådeløse

Dommer i saken, Timothy Spencer, sa i retten tirsdag at familiemedlemmene hadde vært nådeløse i sin konsekvente utnyttelse av sårbare personer.

- Vold preger denne saken. Ofrene deres hadde kommet til et punkt hvor de var tvunget til underkastelse. De visste at enhver motstand mot dere var nytteløst, det ville ført til mer vold fra dere. Disse lovbruddene er nådeløse, sa dommeren til familien i retten, ifølge Sky News.

DØMT: Disse 11 er nå dømt for lovbrudd som knytter seg til moderne slaveri. Øverste rekke fra venstre: Bridget Rooney (55), Gerald Rooney (46), John Rooney (53), John Rooney (31). Midterste rad fra venstre: Lawrence Rooney (47), Martin Rooney (35), Martin Rooney Snr (57), Martin Rooney (23). Nederste rad fra venstre: Patrick Rooney (54), Patrick Rooney (31) og Peter Doran (36). Foto: Lincolnshire Police / NTB scanpix
DØMT: Disse 11 er nå dømt for lovbrudd som knytter seg til moderne slaveri. Øverste rekke fra venstre: Bridget Rooney (55), Gerald Rooney (46), John Rooney (53), John Rooney (31). Midterste rad fra venstre: Lawrence Rooney (47), Martin Rooney (35), Martin Rooney Snr (57), Martin Rooney (23). Nederste rad fra venstre: Patrick Rooney (54), Patrick Rooney (31) og Peter Doran (36). Foto: Lincolnshire Police / NTB scanpix Vis mer

Straffeutmålingen markerer slutten på en av de største britiske slaverisakene i moderne tid.

De 11 familiemedlemmene fikk følgende straff:

 • John Rooney (31) fikk 15 år og seks måneder fengsel
 • Patrick Rooney (31) fikk 15 år og ni måneder fengsel
 • Bridget Rooney (55) fikk sju år fengsel
 • Martin Rooney Sr (57) fikk ti år og ni måneder fengsel
 • Martin Rooney (23) fikk seks år og ni måneder fengsel
 • John Rooney (53) fikk fem år og ti måneder fengsel
 • Peter Doran (64) fikk seks år fengsel
 • Gerard Rooney (46) fikk seks års fengsel
 • Lawrence Rooney (47) fikk seks år fengsel
 • Martin Rooney (35) fikk betinget dom på to år
 • Patrick Rooney (54) fikk betinget dom på tolv måneder

Måtte grave sin egen grav

I et intervjuopptak som politiet i Lincolnshire tidligere har offentliggjort, forteller søsteren til et av ofrene om den svært nedverdigende behandlingen broren hennes fikk av Rooney-familien.

Hun forteller at broren skal ha blitt slått med rake når han sovnet, fikk tennene knust med en betongplate og at han hadde blitt «psykologisk skadd» som følge av behandlingen han fikk.

- Han ble bedt om å signere en kontrakt av John Rooney, en kontrakt han ikke ville være i stand til å forstå. John Rooney sa til ham «Du skal jobbe for meg resten av livet ditt». Broren min svarte: «Å, jeg vet nå ikke det», forteller søsteren.

- Før denne samtalen hadde John Rooney bedt ham grave et hull. Min bror sa til ham: «Hvor mye lenger ned vil du jeg skal grave?» Rooney sa «fortsett å grave» og i slutten av samtalen sa han til ham: «Hvis du ikke signerer denne kontrakten, så er det dit du skal, i det hullet».

Utnyttet sårbare personer

Rooney-familien er det som på engelsk omtales som «travellers», en omreisende folkegruppe. Familiens ofre skal blant annet ha blitt tvunget til å jobbe for familiens selskaper eller på «traveller»-steder. De fikset eiendommer og steinla oppkjørsler, uten sikkerhetsutstyr eller egnede klær.

- De ble hentet fra hele landet og ble pekt ut fordi de var sårbare og hjemløse. De ble lovet at de skulle bli tatt vare på, få husly og mat i bytte mot arbeid. Men de ble unyttet. De jobbet lange dager med å fikse oppkjørsler og legge stein for familien, fortalte Nikki Mayo, politisjef i Lincolnshire til International Business Times.

SLAVEARBEID: Her jobber et av ofrene på en av Rooney-familiens eiendommer. Foto: Lincolnshire Police / NTB scanpix
SLAVEARBEID: Her jobber et av ofrene på en av Rooney-familiens eiendommer. Foto: Lincolnshire Police / NTB scanpix Vis mer

Han fortalte også at familiens selskaper opererte ulovlig, blant annet ved at de brukte stjålne materialer og utstyr. De skal også ha gitt ofrene alkohol og narkotika i et forsøk på å kontrollere dem. Noen av ofrene skal ha forsøkt å rømme, men de hentet tilbake igjen av familien.

Ofrene skal ofte ha fått beskjed om at de skyldte Rooney-familien penger og de ble dermed tvunget til å jobbe mer for å tilbakebetale det de skyldte. De fikk lite eller ingenting for jobben de gjorde.

Luksusferier og kosmetiske operasjoner

I tillegg tok familien kontroll over ofrenes bankkontoer. I noen tilfeller forsynte de seg også av ofrenes sparepenger, og søkte om stønader i ofrenes navn. Stønadspengene beholdt Rooney-familien selv.

De skal ha brukt pengene de tjente på slaveriet til å betale for turer til Barbados, kosmetiske operasjoner og på fotballskole hos Manchester United.

- Medlemmene av Rooney-familien levde et liv i luksus på ofrenes bekostning, og fordømte dem til å leve i frykt og elendighet. For dem var utnytting, vold og utpressing en livsstil. De har påført ofrene, hvorav noen av dem har gått bort, alvorlig skade, sier Janine Smith, talsperson for påtalemyndigheten i England.