Britisk forsvarsminister trekker seg

John Hutton er den sjette av Gordon Browns ministre som går av.

TRAKK SEG: Forsvarsminister John Hutton trekker seg fra den britiske regjeringen. Foto: REUTERS/SCANPIX
TRAKK SEG: Forsvarsminister John Hutton trekker seg fra den britiske regjeringen. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Den britiske forsvarsministeren John Hutton har trukket seg, og er foreløpig den sjette ministeren som forsvinner fra Storbritannias regjering. Det opplyser kilder til Sky News.

Han trekker seg på grunn av familieforhold, og skal ha gitt beskjed om dette for en stund siden, sier kilder til The Independent. Hutton var tidligere kjent som en kritiker av at Gordon Brown ble Labour-leder, men skal ha vært loyal mot Brown siden han ble med i regjeringen i 2007.

Hutton vil heller ikke stille til neste parlamentsvalg.

- Jeg trekker meg fra regjeringen i dag fordi jeg forlater politikken. Jeg kommer ikke til å ville forsvare plassen min i parlamentet ved neste valg, og jeg synes det er riktig at Gordon, som jeg støtter som statsminister og partileder, skal ha en regjering som tar ham gjennom det neste valget og videre etter det, sier han til BBC

Kritikk fra tidligere minister
Nyhetene om oppsigelsen kommer samtidig med at Gordon Brown jobber på spreng for å legge regjeringskabalen på nytt, og han er utsatt for stort press fra en gruppe innad i partiet som ønsker ham fjernet.

Mange har antatt at Brown kan få store problemer med å fortsette i jobben, spesielt etter at arbeids- og pensjonsminister James Purnell ble den femte ministeren på tre dager som forlot landets regjering sent i går kveld. Hutton var da en av dem som kritiserte Purnell og forsvarte statsministeren, ifølge The Guardian.

Samme dag som han går av, sier han at han mener Purnell har tatt en uriktig beslutning.

I sitt avskjedsbrev rettet Purnell kritikk mot Gordon Brown, og ba ham trekke seg som statsminister og Labour-leder. Samtidig skal 75 parlamentsmedlemmer ha stilt seg bak en epostkampanje som krever statsministerens avgang.

På toppen av disse problemene ser det foreløpig ut som at Labour har gjort det dårlig i lokal- og EU-valget som ble gjennomført i går.

Flere ministre fortsetter
Det har lekket ut flere nyheter om den nye regjeringen. Finansminister Alistair Darling får beholde jobben, på tross av spekulasjoner om at han ville bli byttet ut, sier kilder til flere britiske aviser. Også utenriksminister David Miliband og justisminister Jack Straw skal fortsette i sine poster.

Flere av dem som nå fortsetter i regjeringen, har gått offentlig ut og forsvart Brown etter Purnells avgang.

- Jeg synes det er et stort tap for regjeringen, men jeg deler ikke vurderingen hans, sier utenriksminister David Miliband til BBC.

- Resten av regjeringen er bak statsministeren, sier Lord Mandelson, som nå fortsetter som finansminister.

- Jeg fortsetter å mene at Gordon Brown er den beste for jobben, sier Alan Johnson, som nå går fra å være helseminister til innenriksminister.

Frynsegode-skandale
Johnson tar over jobben til Jacqui Smith, som trakk seg for kort tid siden. Hun og kommunalminister Hazel Blears trakk seg begge etter den stadig voksende frynsegode-skandalen som har rystet Storbritannia denne våren.

Flere britiske politikere har trukket seg eller blitt suspendert, etter at det ble avslørt at de hadde fått igjen penger til kjøp av blant annet barberhøvler, et juletre, oppussing, gjødsel, sjokolade, skifting av lyspærer og kattemat, samt at de har fått for mye støtte til bolig.

I tillegg til de fire sentrale statsrådene i regjeringen som nå har trukket seg, har to ministre med mindre ansvarsområder, Beverly Hughes og Tom Watson, trukket seg tirsdag. Dermed er seks personer rundt Gordon Brown forsvunnet siden tirsdag.

Lederen for det konservative partiet, David Cameron, sa etter Purnells avgang at regjeringen «faller fra hverandre foran øynene våre», og hevder at de har mistet all autoritet.

- Regjeringen har ødelagt sine muligheter til å regjere, sier han til Sky News.