Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Britisk fregatt skygget russisk krigsskip i Nordsjøen

- Jeg vil ikke nøle med å forsvare våre farvann eller tolerere noen som helst form for aggresjon.

SKYGGET: Disse bildene fra et britisk helikopter viser fregatten som skygger det russiske krigsskipet. Foto: Royal Navy/REUTERS/NTB Scanpix
SKYGGET: Disse bildene fra et britisk helikopter viser fregatten som skygger det russiske krigsskipet. Foto: Royal Navy/REUTERS/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et russisk krigsskip ble fulgt tett av en britisk fregatt da det første juledag passerte nær britisk farvann i Nordsjøen.

Fregatten HMS St. Albans skygget det russiske krigsskipet i «områder av nasjonal interesse», opplyser det britiske forsvarsdepartementet tirsdag.

- Nøler ikke med forsvar

Det russiske skipet Admiral Gorskjov, også en fregatt, ble i tillegg skygget av et britisk helikopter.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 12.07.2013 BLIR REDDE: Tom Pipe var kjapp på kameraet da et jagerfly kom inn for landing i Waddington, Lincoln, Storbritannia i helgen. Personene som bivåner landingen blir skremt, og kaster seg ned i dekning. Video: YouTube/bobsurgranny. Vis mer

- Jeg vil ikke nøle med å forsvare våre farvann eller tolerere noen som helst form for aggresjon, heter det fra britenes forsvarsminister Gavin Williamson om hendelsen.

- Storbritannia vil aldri bli skremt fra å beskytte vårt land, våre innbyggere og våre nasjonale interesser, heter det videre.

Provokasjon

Ifølge britiske myndigheter har det nylig vært en økning i antall russiske skip som passerer i nærheten av britisk territorialfarvann.

Russland har rett til å seile i britisk og internasjonalt farvann rundt Storbritannia, men kilder i marinen sier besøkene ofte blir regnet som bevisste provokasjoner i dagens kjølige forhold mellom Nato og Russland.

Også julaften så den britiske marinen seg nødt til å skygge et russisk skip. Da var det et russisk spionskip som ble fulgt i Nordsjøen og gjennom Den engelske kanal.

Tøft

Admiral Gorskjov beskrives som det første skipet i en ny klasse russiske fregatter. Det må fortsatt gjennomføre flere missiltester før det vil bli satt inn i tjeneste i den russiske marinen, skriver russiske medier, ifølge BBC.

Kaptein på HMS St Albans, Chris Ansell, sier følgende om oppdragene i jula.

- Å gå glipp av deler av jula og nyttår med familiene våre er aldri lett, men det er absolutt et krav for vår plikt om å holde Storbritannia trygt hele året, sier han.

Russiske kriggskip har i lengre tid beveget seg i de internasjonale farvannene i Nordsjøen for å ta seg til og fra Middelhavet - i forbindelse med oppdrag i Syria.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!