LETER ETTER NOVITSJOK: Spesialister i militære beskyttelsesdrakter leter etter spor av nervegiften novitsjok utenfor John Baker House, en institusjon for hjemløse i Salisbury i England. Bildet er tatt 6. juli. En mann som ble utsatt for giften, er kommet til bevissthet. Foto: Matt Dunham / AP / NTB scanpix
LETER ETTER NOVITSJOK: Spesialister i militære beskyttelsesdrakter leter etter spor av nervegiften novitsjok utenfor John Baker House, en institusjon for hjemløse i Salisbury i England. Bildet er tatt 6. juli. En mann som ble utsatt for giften, er kommet til bevissthet. Foto: Matt Dunham / AP / NTB scanpixVis mer

Britisk giftoffer ved bevissthet

Den 45 år gamle mannen som fikk i seg nervegiften novitsjok i Amesbury i slutten av juni, er kommet til bevissthet.

Det opplyser sykehuset der mannen er innlagt. Han ble kritisk syk etter å ha fått i seg stoffet. Hvordan det skjedde, er ennå ikke kjent. Britisk politi har satt i gang en storstilt etterforskning av saken.

- Vi har sett en liten, men viktig forbedring i Charlie Rowleys tilstand. Tilstanden hans er kritisk, men stabil, og han er nå ved bevissthet, heter det i en uttalelse fra sykehuset.

En kvinne som fikk i seg gift samtidig med Rowley, 44 år gamle Dawn Sturgess, døde søndag av skadene hun ble påført. Paret ble funnet etter å ha kollapset nær Rowleys hjem i Amesbury lørdag 30. juni.

Noen dager senere uttalte politiet at de hadde blitt forgiftet av nervegiften novitsjok, og kort tid etter Sturgess' død bekreftet politiet at de etterforsker saken som et drap.

Novitsjok ble brukt i giftangrepet mot Sergej Skripal og hans datter Julia i byen Salisbury, like ved Amesbury, i mars. Novitsjok ble utviklet i Sovjetunionen under den kalde krigen, og Storbritannia har anklaget Russland for å stå bak.