<strong> SNUR:</strong>  Den britiske innenriksministeren annonserte i dag å skrinlegge systemet med obligatoriske identitetskort og fingertrykksinformasjon i pass. Bildet viser skjermbildet på en «DSVerify2D», et apparat konstruert for å lese av identitetskort som pass og førerkort. Foto: Scanpix/ William Thomas Cain
SNUR: Den britiske innenriksministeren annonserte i dag å skrinlegge systemet med obligatoriske identitetskort og fingertrykksinformasjon i pass. Bildet viser skjermbildet på en «DSVerify2D», et apparat konstruert for å lese av identitetskort som pass og førerkort. Foto: Scanpix/ William Thomas Cain Vis mer

Britisk helomvending for personvern

Mens David Camerons nye regjering viser fingern til fingeravtrykk i pass, har Norge produsert slike pass siden april.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Den britiske innenriksministeren Theresa May annonserte i dag at Storbritannias nye nasjonale identitetsregister skal skrinlegges innen hundre dager.

Å droppe obligatoriske identitetskort og registeret som skulle lages i forbindelse med det, er den første lovendringen David Camerons nye regjering vil presentere for parlamentet. Den såkalte identitetskommisjonæren, hvis arbeidsoppgave er å beskytte registeret mot misbruk, vil også fratre sin stilling.

Mot 11.september-effekt Lovendringen er et tilbaketog for de obligatoriske identitetskortene som først ble introdusert av daværende innenriksminister David Blunkett for åtte år siden. Den gang var stemningen sterkt påvirket av terrorangrepet i New York 11. september. Men nå har vindene snudd med den nye koalisjonsregjeringen av konservative og liberaldemokrater.

- Dette er det første av mange skritt denne regjeringen vil ta for å redusere statlig kontroll over anstendige, lovlydige borgere, og gi makt tilbake til dem, sier innenriksminister May. Visestatsminister Nick Clegg kaller identitetsregisteret «påtrengende» og påpeker også at skrinleggingen vil være økonomisk besparende. Ifølge The Guardian det offentlige slippe utgifter på tilsammen 1 milliard pund, omkring 9,4 milliarder kroner, som følge av at prosjektet blir avsluttet.

Norske pass med fingeravtrykk I Norge er det annerledes, og 6.april i år kom en stor endring. Er du tolv år eller eldre og trenger nytt pass, er du nå pent nødt til å avgi fingeravtrykk til politiet. Elektroniske pass, såkalte biometriske pass, har vært i bruk i landet siden 2005. Men først fra i år blir også tilleggsinformasjon som fingeravtrykk lagret i en liten brikke i passet.

At en person selv bærer en grafisk fremstilling av hans eller hennes fingeravtrykk er styrkende for hennes personvern. Men datatilsynet rettet sterk kritikk mot regjeringen da den gikk inn for å opprette en database for fingeravtrykksregistrering for de nye biometriske passene.

- Heldigvis snudde regjeringen den gang, og med tanke på hvordan datalagringsdirektivet debatteres, kan det tenkes at det blir endringer også her hjemme, sier kommunikasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet. Han registrerer at det blåser nye vinder i Storbritannia, og mener det er meget interessant.

- Særlig med tanke på at det ofte vises til Storbritannia og USA i norske debatter, sier Skåra.

<strong> NYE TAKTER:</strong>  Innenriksminister Theresa May fortalte i dag at den nye regjeringen vil bruke intet mindre enn hundre dager på å skrinlegge den planlagte britiske idenitetsdatabasen. Foto: Scanpix/ Andy Rain
NYE TAKTER: Innenriksminister Theresa May fortalte i dag at den nye regjeringen vil bruke intet mindre enn hundre dager på å skrinlegge den planlagte britiske idenitetsdatabasen. Foto: Scanpix/ Andy Rain Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer