Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Britisk illusjonist forutsa lottotallene på direkten

Bare bløff, mener kritikerne.

FIKK TIPPEFORBUD: Like før den offisielle trekningen på BBC skrev illusjonisten Derren Brown ned vinnertallene på et hvitt ark.  Foto: Scanpix
FIKK TIPPEFORBUD: Like før den offisielle trekningen på BBC skrev illusjonisten Derren Brown ned vinnertallene på et hvitt ark. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Den britiske tryllekunstneren og illusjonisten Derren Brown gjorde i går det mange hevder er helt umulig - på direkten tippet han riktig alle de seks tallene i den engelske lottotrekningen, melder en rekke britiske medier i dag.

Skeptikerne, og de er mange, hevder at det hele er bare en velregissert bløff fra Brown og tv-kanalen der stuntet ble sendt.

Skal avsløre hemmeligheten
Den spesielle tv-sendingen startet på Channel 4 like før den offisielle trekningen på BBC.

Brown skrev ned tallene på et hvitt ark han hadde foran seg.

Rett etter at vinnerrekken var trukket, viste han fram arket som inneholdt de samme seks tallene som ble trukket på BBC like før.

I beste sendetid utbrøt Brown at han var like overrasket som sine seere at han fikk det til.

Illusjonisten påstår hardnakket at det hele skjedde på direktesendt TV.

For å bevise dette, ble selve trekningen vist på en TV i studio der Brown satt.

Det var omkring 23 millioner kroner i potten, men i forbindelse med stuntet fikk Brown selv forbud mot å tippe.

Skeptisk
Mange har latt seg imponere av dette stuntet.

Skeptikerne derimot, betviler både Browns framgangsmåte og at tv-stuntet i det hele ble tatt sendt direkte.

The Times' mediakommentator Andrew Billen fnyser av Browns påstander om at han ble nektet av Camelot, selskapet bak lottospillet, å vise tallene han skrev ned før den offisielle trekningen var unnagjort.

Ifølge Brown har BBC enerett på å vise vinnertallene først.

- Men dette er nødvendigvis bare tull. Det kan ikke være ulovlig å vise fram sine spådommer. Han ville bare ikke at vi skulle se dem, skriver Billen.

Tv-kommentatorer er usikker på hvordan illusjonisten fikk det hele til, men han har ingen tro på at Brown kan lese tanker, eller i dette tilfelle lottmaskiner, slik han selv hevder.

- Vi trenger ikke å tro at han kan forutsi lotteriutfall. Hvis han kunne, ville han være den neste sjefen for Channel 4. De trenger penger mer enn de trenger «må se»-programmer, legger han til heller syrlig.

Ingen magiker
Brown planlegger å avsløre hvordan han utførte trikset i et eget program i morgen.

Det har ikke falt i god jord hos Jack Delvin, leder for den britiske magikerorganisasjonen Magic Circle, ifølge The Guardian.

- Vår første regel er ikke å diskutere hemmelighetene bak triksene. Mens magien utføres, forsøker vi å fjerne all tvilen og skepsisen. Å fortelle hvordan magien fungerer vil ødelegge denne effekten.

Brown har tidligere avslått tilbud om å bli med i Magic Circle, ifølge Delvin.

- Men han sier at har er ingen tryllekunstner og bedriver ikke med magiske triks.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling