Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Britisk irritasjon over aggressivt USA

Storbritannia begynner å bli synlig irritert over USAs krigerske språkvalg og sier i klartekst at de ikke ønsker å være USAs «lettlurte torsk», sier Storbritannias Europa-minister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Europa-minister Peter Hain kom med denne uttalelsen under en konferanse om internasjonale forhold. I samme vending som han vektla at Storbritannia er USAs «stødige allierte», la han imidlertid til at landet er uavhengig med hensyn til internasjonale forhold, skriver The Guardian søndag.

Hain understreket at forholdene med Iran og Nord-Korea var i ferd med å bli bedre, til tross for at Iran har nektet å godkjenne den nyutnevnte ambassadøren.

Hans kommentarer kommer en dag etter at Chris Patten, EU-kommisæren for utenlandsforbindelser, kjent for å være nær Tony Blair, angrep Washington for å føre en «eneveldig og forenklet» utenrikspolitikk.

Flere tjenestemenn ved Whitehall sier til avisen at kommentarene til President Bush om ondskapens akse gjør det stadig vanskeligere å støtte USA hundre prosent, og at Washington bruker «unødig krigersk» språk.

Ifølge The Guardian er Storbritannia internt mye mer kritisk til USAs fremtreden, og prøver å fremme utenriksminister Colin Powell. Han anses for å være en temmende kraft på president Bush og forsvarsminister Donald Rumsfeld.

Men en kilde nær statsminister Tony Blair sier: Vi kan ikke drive med megafon-diplomati som Chris Patten. Vi har større innflytelse «inni teltet» enn utenfor.

NTB

Hele Norges coronakart