KJEMPER MED BARN:  Den britiske islamisten hevder dette bildet viser tre krigere - der en påståt å bare være 14 år - i bønn i krigsområder i Syria. Foto: Privat
KJEMPER MED BARN: Den britiske islamisten hevder dette bildet viser tre krigere - der en påståt å bare være 14 år - i bønn i krigsområder i Syria. Foto: PrivatVis mer

Britisk IS-kriger til Dagbladet: - Norge er en fiende

Konsekvensen av norske soldater til Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tradisjonelt sett har ikke Norge vært et mål for terrorister. Det er vi nå. Vi var med i krigen i Afghanistan og Irak, vi trykket Muhammed-karikaturene og vi er en nær alliert av USA.

Det har ifølge PST gjort Norge til et utpekt terrormål for islamister i Irak og Syria. Nå skal også norske soldater til Irak.

- Det gjør Norge til en fiende, men når jeg sier fiende så mener jeg ikke at vi ville ha det sånn. Norge har automatisk blitt en fiende ved å angripe oss og starte en kamp mot oss, sier en britisk IS-kriger til Dagbladet.

Høy terrortrussel Briten kom til Syria i fjor, før terrorgruppa startet sin frammarsj og tok store områder i Syria og Irak. IS-krigeren bor nå i terrorgruppas hovedsete i Raqqa.

AKTIVE PÅ SOSIALE MEDIER:  Den britiske IS-krigeren har lagt ut bilder av "hverdagen" i Raqqa. Her er det altså Coco-pops til frokost på et IS-flagg. Foto: Privat
AKTIVE PÅ SOSIALE MEDIER: Den britiske IS-krigeren har lagt ut bilder av "hverdagen" i Raqqa. Her er det altså Coco-pops til frokost på et IS-flagg. Foto: Privat Vis mer

- Jeg kom fordi jeg ville bygge den islamske staten. Selv om IS var i Syria på den tiden, så var de veldig spredd, sier han til Dagbladet.

Siden IS tok sine store områder og erklærte en stat, har mye endret seg. Terrortrusselen mot Norge har aldri vært så høy som den er nå. Ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er det sannsynlig at terrorister vil prøve å angripe Norge det kommende året.

En av truslene som PST har lagt til grunn er en tale hvor IS oppfordrer til drap på alle allierte av USA. Derav også Norge.

- Hvis du ikke klarer å skaffe en IED (improvisert bombe red.anm.), så velg ut en vantro amerikaner, franskmann eller hvilken som helst av dere allierte, sier talsmann for IS Abu Muhammad al-Adnani i lydklippet som ble publisert i september.

Deretter følger en svært detaljert liste med enkle redskaper og metoder han mener terrorister kan bruke for å ramme «alle allierte» av USA.

- Alle som angriper Den britiske iS-krigeren sier han tidligere ikke hadde noen problemer med Norge, men at alle som angriper IS automatisk blir en fiende.

- Personlig så har jeg ikke noe imot Norge. Det er et land som alle land, sier han til Dagbladet.

- Men enhver som angriper oss er per definisjonen en fiende av den islamske stat, påpeker han.

45 dagers våpentrening
Den britiske IS-krigeren var i en treningsleir i 45 dager, med opptrening i militærtaktikk, våpen og fysikk. Nå jobber han som politimann i Raqqa og med å forsvare byen.

Syria-journalist Francesca Borri sier de europeiske IS-krigerne ofte har så lite kamperfaring at de har ingen nytte for terrorgruppa i kamp. Men at vestlige jihadister strømmer til Syria, har propagandaverdi.

- I treningsleiren var det også islamistkurs på ettermiddagen, så det var travelt der borte. Men en gang dro jeg også til fronten, og der ble våpenerfaringa mi utvidet, sier IS-krigeren til Dagbladet. 

Nå skal norske soldater snart ned for å trene opp soldatene som vil knuse IS.  Rundt 50 norske soldater sendes snart til Erbil i de kurdiske områdene i Irak, i tillegg til soldatene som sendes til hovedstaden Bagdad. Les mer om Norges krigsbidrag.