KOMPENSASJON: Familiene til dem som ble drept og såret under Bloody Sunday-massakren i Nord Irland i 1972, tilbys kompensasjon av britiske myndigheter. Foto AP / Scanpix
KOMPENSASJON: Familiene til dem som ble drept og såret under Bloody Sunday-massakren i Nord Irland i 1972, tilbys kompensasjon av britiske myndigheter. Foto AP / ScanpixVis mer

Britisk kompensasjon til Bloody Sunday-familier

Men enkelte pårørende finner tanken frastøtende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da britiske soldater grep inn i den nordirske konflikten søndag 30. januar i 1972, endte det med at 14 katolske demonstranter ble skutt og drept og flere andre ble såret. Dagen ble døpt Bloody Sunday og er en av konfliktens mørkeste dager.

Det britiske forsvarsdepartementet sier nå at det har sendt brev til de pårørendes advokater med tilbud om økonomisk oppreisning.

- Vi anerkjenner smerten som disse familiene har kjent på i nesten 40 år og at medlemmene av de britiske væpnede styrkene handlet feilaktig. Det beklager regjeringen sterkt. Vi er i kontakt med familienes advokater, og i de tilfellene der det foreligger et rettslig erstatningsansvar, vil vi betale dette, heter det i brevet.

Men enkelte pårørende har allerede uttalt at de finner tanken på økonomisk oppreisning frastøtende.

Kate og Linda Nash, søstrene til drapsofferet William Nash som var 19 da han ble skutt og drept, sier de ikke under noen omstendigheter vil ta imot kompensasjon.

I fjor kom konklusjonen fra en britisk kommisjon som hadde brukt tolv år på å granske hendelsene. Dommen var knusende, og granskerne la ansvaret for massakren på den britiske hæren.

Ifølge kommisjonens rapport skjøt soldatene først, og skytingen mot de katolske demonstrantene fortsatte selv etter at aksjonistene la seg ned på bakken eller forsøkte å flykte.

(NTB)