MØTTE HITLER: Kong Edward 8. sa fra seg den engelske tronen for å gifte seg med amerikanske Wallis Simpson. I 1937 besøkte de tyske byen Berchtesgaden hvor de traff Adolf Hitler. Bildet er tatt da hertugparet traff Hitler i Munchen samme år. Foto: Scanpix
MØTTE HITLER: Kong Edward 8. sa fra seg den engelske tronen for å gifte seg med amerikanske Wallis Simpson. I 1937 besøkte de tyske byen Berchtesgaden hvor de traff Adolf Hitler. Bildet er tatt da hertugparet traff Hitler i Munchen samme år. Foto: ScanpixVis mer

Britisk konge flørtet med nazismen

Edward 8. kan ha hatt en skummel plan om å ta tilbake den engelske tronen med nazistenes hjelp.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet): Året er 1937, hertugen og hertuginnen av Windsor, er på et uoffisielt besøk i den tyske byen Berchtesgaden. Bildene fra besøket, hvor de to hilser smilende på Adolf Hitler, er fortsatt kontroversielle, ifølge BBC.

Hertugen, den tidligere kongen av England, Kong Edward 8. hadde abdisert året før for å gifte seg med amerikanske Wallis Simpson. Simpson hadde vært skilt to ganger tidligere og var ikke akseptert av det britiske kongehuset.

Hertugparets påståtte nazisympatier er blitt avvist av kongehistoriker Carolyn Harris. Hun har ment at Tyskland-besøket handlet om at hertugen ville finne en ny rolle for seg selv. Han ville også gjøre Simpson til et fullverdig medlem av kongefamilien.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn