Britisk krigsskip på grunn

Den grunnstøtte «HMS Grafton» skal i kveld tømmes for olje, før tre taubåter skal prøve å trekke den av grunn i morgen. - Skipssjefen så feil på kartet, forklarer losen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemningen om bord i fregatten er nedtrykt i kveld, ifølge los Gunnar Aarseth Nilsen.

- Grunnstøtingen skyldes at skipssjefen så feil på kartet, sier Nilsen til TV2.no etter samtaler med sjefen.

Militære fartøy er ikke underlagt losplikt, og det var heller ingen los om bord da skipet gikk på grunn.

Det er nå klart at skipet blir liggende til i morgen før de skal forsøke å komme seg løs. Den må tømmes for olje før redningsforsøket.

Arne Fjeldstad (37) var ute på Haaøya utenfor Drøbak, og koste seg med morgenkaffe og frokost da de store krigsskipene kom seilende ut Oslofjorden.

Trodde det var øvelse

- Skipene kom med fem minutters mellomrom. Jeg så at den ene var på feil kurs. I neste øyeblikk sto det store skipet der, oppe et skjær. Først trodde jeg at det var en øvelse, sier Fjeldstad.

Sjøkart over området viser at det bare er 2,8 til 4 meter dypt der fregatten står. Sjøl stikker den 4,5 meter ned i vannet. Fregatten er 133 meter lang, veier 3.500 tonn og har et mannskap på rundt 180.

- Det er litt spesiell stemning her ute. Det er en nydelig sommerdag. Sola skinner, det er varmt og godt. Sjøen er stille. Og midt der ute ligger dette store skipet, sier Fjeldstad.

Han seilte ut til fregatten, og var tett inntil da dykkere kom fram klokka 13.19.

Hadde ikke los

Fjeldstad sier at det er god stemning i båten. - Det er flere som står og ler om bord.

Da grunnstøtingen skjedde stoppet de andre båtene i følget opp. Etter kort tid fortsatte alle untatt ett ferden.

Fregatten er en del av NATOs atlanterhavsstyrke, og hadde vært på besøk i Oslo denne helga. Det var på vei ut av fjorden, sammen med flere andre utenlandske marinefartøyer da det gikk på grunn ved Askholmene, ved Oscarsborg utenfor Drøbak.

- Det var ikke los om bord i båten, sier kommandørkaptein Per Høiby ved Forsvarets overkommando til Dagbladet.no.

Han forteller at saken ikke blir behandlet som en oppgave for det norske forsvaret, men at de vil bistå hvis de blir bedt om det.

Frykter ikke oljesøl

- Det virker ikke voldsomt dramatisk. Det er ingen fare for oljespill fra fartøyet. Dykkere har vært nede og sett at det ikke tar inn vann, så en slepebåt skal prøve å trekke fregatten av skjæret, sier han.

Planen var egentlig å trekke skipet av grunn ved høyvann, som i dag inntraff like før klokka 18. Senere ble det bestemt at skipet skulle tømmes for 300 kubikk med olje først.

- Skipet sitter veldig godt fast, og arbeidet med å trekke den av grunn blir ikke lett. Tre taubåter kommer trolig til å bli bruykt, sier presseoffiser Tore Idsøe ved Forsvarskommando Sør-Norge til NTB.

Etter at skipet blir trekket av grunn vil det enten gå til Oslo, Drammen eller Horten, avhengig av skadeomfanget.

<B>GRUNNSTØTT: </B>Det har utover kvelden blitt laber stemning blant mannskapet på den grunnstøtte fregatten. Tidligere i dag benyttet sjøfolkene sjansen til å nyte sola og varmen utenfor Drøbak.