PRIDE: En britisk kvinne er varetektfengslet i fire uker for å ha kastet kake på Solveig Horne under Pride-paraden lørdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
PRIDE: En britisk kvinne er varetektfengslet i fire uker for å ha kastet kake på Solveig Horne under Pride-paraden lørdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Britisk kvinne (23) varetektfengslet i fire uker for å kaste bløtkake i ansiktet på Solveig Horne

Kvinnen nektet å forklare seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 23 år gammel kvinne møtte i Oslo tingrett i dag, siktet for å ha kastet en kake på Barne- og likestillingsminister Solveig Horne under Pride-paraden i Oslo lørdag.

Det er Politiets sikkerhetstjeneste (PST) som håndterer saken, fordi kakekastingen er å anse som «et angrep på demokratiet» ifølge politiadvokat Signe Aalling.

Påtalemyndigheten ønsket at kvinnen, som er britisk, skulle varetektsfengsles i fire uker. Selve rettssaken kommer etter alt å dømme opp i løpet av første uken i juli, så hun får ikke sittet så lenge bak lås og slå.

Målrettet kasting

Hendelsen skal ha skjedd i 13.30-tiden i Oslo sentrum lørdag. Kvinnen skal ha vært sammen med to venninner da den siktede kastet en bløtkake med barberskum på Solveig Horne.

Verken den siktede eller hennes to venninner har ønsket å forklare seg.

Ifølge politiadvokat Signe Aaling skal den siktede og de to venninnene blitt observert gående mot toget. Like etterpå skal alle tre blitt pågrepet av sivilt politi. Aaling sier i tingretten at det ifølge Horne skal ha vært et målrettet kast.

- Ikke fast bosted

Vitner skal ha forklart at kvinnen som kastet kaken skal ha båret en kappe, og dette var et avgjørende bevis for at hun nå er varetektfengslet i fire uker.

Hvorfor var det så viktig å varetektsfengsle en ung kvinne i opp til fire uker for å kaste en bløtkake?

- Det er på grunnlag av at den siktede ikke har noe fast bosted her i Norge, og at det er fare for at hun forlater landet før rettsaken starter, sier politiadvokat Signe Aaling til Dagbladet fortsetter:

- Det kan kanskje oppfattes som strengt, men stortingsrepresentanter og statsråder nyter av særbeskyttelse og derfor må dette følges opp. Som dommeren sa i kjennelsen er det ikke hva som er blitt kastet som er hovedpoenget, men det faktiske at det har vært et angrep på en politiker, sier Aaling.

Forsvarer: - Usikkerhet hvem som gjorde det

Det skal i følge påtalemyndighetene ha vært en jente med kappe som utførte kastet av det som skulle være en bløtkake med barberskum.

- Det er bare to vitner som sier at det var jenta med kappen som utførte kastet. De andre vitnene sier det gikk så fort at det ikke var mulig å se hvem av de tre jentene som gjorde det, sier jentas forsvarer Kaja de Vibe Malling.

IKKE ÅPENBART DEN SKYLDIGE: Forsvareren til jenta, Kaja de Vibe Malling, mener det ikke er åpenbart skjellig grunn til mistanke til 23-åringen. Foto: Malene Indrebø-Langlo
IKKE ÅPENBART DEN SKYLDIGE: Forsvareren til jenta, Kaja de Vibe Malling, mener det ikke er åpenbart skjellig grunn til mistanke til 23-åringen. Foto: Malene Indrebø-Langlo Vis mer

Hun mener derfor det ikke er åpenbart skjellig grunn til mistanke til 23-åringen.

- Kaken havnet i håret på statsråden. Det som skjedde videre var at Horne børster dette av seg og marsjerer videre i paraden. Det er derfor ikke snakk om å "forsinke eller hindre en statsråd" slik som det legges frem i tiltalen.

Fikk adresse på lapp fra salen

Forsvarer ba så om at jenta skulle slipper varetektsfengsling med forbehold at hun leverer inn passet sitt, har meldeplikt og bor på en permanent adresse. Til det sa dommer Per Kaare Nerdrum dette:

- Den siktede har verken bopel eller arbeid og har ikke opplyst hvorfor hun kom til Norge. Hun oppgir videre å kunne bo hos en bekjent som fengslingssurrogat, men måtte få vertsnavn og adresse skrevet på en lapp av en av tilhørerne i fengslingsmøtet.

Dommeren mente også at risikoen for at den siktede ville forlate Norge på tross at at hun leverte passet, var stor.

- For øyeblikket oppholder hun seg i Schengen-området, som er et svært stort område uten grensekontroll, og hvor hun som borger av EØS-land - enn så lenge - har fri rett til reise og opphold.

- Velg andre ofte enn Konge og regjeringsmedlemmer

Tingretten var enig med PST i at statsråden ble hindret eller påvirket i sin virksomhet gjennom angrepet, og dommeren la også vekt på at overfallets gjennomførbarhet viste at neste gang kunne bli kastet noe mer skadelig.

- Eksempelvis er syreangrep dessverre ikke ukjent i norsk strafferetts-praksis. Valget av en kremkake som kastegjenstand, som ellers oftest oppleves på sirkus og som derfor kan fremstå som humoristisk, endrer ikke fare-vurderingen, sa dommer Nerdrum og fortsatte:

- Hvis det er viktig å kaste kremkaker på andre, må man velge andre ofre enn Konge, regjeringsmedlemmer, Storting eller Høyesteretts medlemmer om man ønsker å gå klar av loven.

Høy strafferamme

Strafferammen for det kvinnen er siktet for, er ti års fengsel.

- Strafferammen er høy, men her er det åpenbart snakk om en kortere, ubetinget fengslingsstraff, sier politiadvokat Aalling.

- Det var en lignende sak i 2005 som endte med 30 dagers fengsel. I det perspektivet er det mye å be om fire ukers varetekt. Men retten har mål om å få saken opp allerede i begynnelsen av juli, så om vi får den berammet til da er det ikke så stort poeng å krangle på varetektsfengslingen, sier kvinenns advokat, Kaja de Vibe Malling til Dagbladet.

Utenfor rettssalen i Oslo tingrett hadde en rekke av kvinnens støttespillere møtt opp.

KAKEKASTING: Politiadvokat Signe Aalling i PST sier de vil be om fire uker varetekt for kvinnen som kastet en kake i hodet på statsråd Signe Horne under Pride-paraden i Oslo i helgen. Video: Tore Meek / NTB Scanpix Vis mer