Britisk lege vil gjøre alle til organdonorer

Desperat forslag, mener norsk organisasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Storbritannias øverste myndighetsperson for medisinsk rådgivning, Sir Liam Donaldson, foreslår at alle personer som ikke reserverer seg mot det, automatisk skal bli organdonorer. Utspillet kommer samtidig med stadig økende donasjonskøer i Storbritannia, melder Sky News.

Forslaget snur altså de gamle reglene på hodet; i stedet for at man gir samtykke til å være organdonor, må man registrere seg for å slippe å bli det.

Donaldson, som er regjeringens offisielle rådgiver i medisinske spørsmål, mener at det mangler så mange levre, nyrer og hjerter at det trengs et nytt donasjonssystem. Likevel er han åpen for at man også må ta hensyn til familiens innspill i forhold til donasjon.

– Desperat innspill

Lignende forslag har også blitt diskutert i Norge, men ble ikke tatt til følge da regelverket rundt organdonasjon ble revidert i 2005. Stiftelsen organdonasjon, som jobber for å bedre tilgangen på organer for transplantasjon i Norge, er også sterkt imot at folk selv må reservere seg mot å bli organdonorer.

– Dette er et desperat innspill, køene for organdonasjon er lange i alle land. Alle er ikke for organdonasjon, og det må vi respektere, sier daglig leder Hege Lundin Kuhle i Stiftelsen organdonasjon til Dagbladet.no.

Selv om loven åpner for muligheter til å benytte organer fra avdøde til transplantasjoner uten at det foreligger tillatelse fra avdøde eller pårørende, så gjøres dette aldri i Norge, ifølge Stiftelsen organdonasjon.

Storbritannia er nesten nederst på listen i forhold til hvor mange som blir organdonorer. Per million innbyggere er det kun 10,7 organdonorer i Storbritannia, mot 16,5 per million innbygger i Norge.

Antall pasienter registrert i køen for å få organer, har også økt med 8 prosent i Storbritannia i 2006. Samtidig mottar stadig flere personer organer i landet.

Rekordregistrering etter donorbløff

Kuhle i Stiftelsen organdonasjon mener at den beste strategien for å få flere organdonorer, er folkeopplysning.

– De gangene det blir nei til organdonasjon fra pårørende, er det fordi de ikke har snakket om donasjon. Vi vil at flere skal snakke om dette med sine nærmeste. Vi ser at folk generelt er positive til organdonasjon, men få møter spørsmålet, sier hun.

At det skapes oppmerksomhet rundt organdonasjon, kan gjøre at flere melder seg som organdonorer, viser et nylig eksempel tydelig. Realityshowet «Big Donor Show» i Nederland, som førte til store overskrifter i mange land, har nemlig rekruttert rekordmange nye organdonorer i landet, melder BBC.

Showet ble avslørt som en bløff etter sterke reaksjoner fra blant annet nederlandske myndigheter. I showet skulle en dødssyk kvinne donere nyren sin til en av tre nyresyke konkurrenter.

I stedet for det vanlige antallet på 3-4000 nye donorer per måned, meldte hele 12000 seg måneden etter oppstyret rundt showet, melder nederlandske medier.

TV-kanalen BNN uttalte at den ville sende donorprogrammet for å rette oppmerksomheten mot at det fortsatt er stor knapphet på donororganer i Nederland.

Bør man automatisk bli organdonor? Diskuter her!

VIL REFORMERE DONASJONSLOVENE: Den britiske legen Sir Liam Donaldson ønsker at alle personer skal være organdonorer, med mindre de selv har reservert seg mot det.
SHOW SKAPTE OPPMERKSOMHET: Donorshowet der denne kvinnen ga seg ut for å være en dødssyk som skulle gi bort en nyre til en heldig vinner, var en bløff. Men oppstyret rundt showet skapte stor oppmerksomhet rundt organdonasjon i Nederland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer