Hiv:

Britisk mann kurert for hiv

40 år gamle Adam Castillejo står fram som «London-pasienten», og er den andre personen i verden som er kurert for hiv.

STÅR FREM: 40 år gamle Adam Castillejo sto mandag fram i The New York Times som London-pasienten. Foto: Andrew Testa/The New York Times
STÅR FREM: 40 år gamle Adam Castillejo sto mandag fram i The New York Times som London-pasienten. Foto: Andrew Testa/The New York Times Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det finnes ingen spor av infeksjon 30 måneder etter at mannen sluttet med tradisjonell behandling, ifølge en studie som tirsdag ble publisert i det medisinske tidsskriftet The Lancet.

– Vi har testet et stort antall steder hvor hiv liker å skjule seg, og prøvene har i hovedsak kommet tilbake negative for et aktivt virus, sier Ravindra Gupta, hovedforfatter av studien.

Den første personen som ble kurert for hiv, ble frisk i 2011 og omtales som «Berlin-pasienten» i faglitteratur.

Sto fram

40 år gamle Adam Castillejo sto mandag fram i The New York Times som London-pasienten. Castillejo ble diagnostisert med hiv i 2003 og begynte i 2012 på medisiner for å bremse sykdomsutviklingen. Men senere det samme året fikk han i tillegg en kreftdiagnose.

I 2016 ble det gjennomført en beinmargstransplantasjon, som er en risikabel operasjon med 10 prosent dødsrate, for å behandle blodkreft.

Han mottok stamceller fra donorer med en genetisk mutasjon som hindrer hiv-viruset å utvikle seg. Færre enn én prosent av europeere har denne mutasjonen i genmaterialet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer