Britisk militær tror Kursk ble torpedert

Hevder amerikanerne sto bak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dramaet rundt ubåten Kursk ble fulgt av en hel verden. I august 2000 sank ubåten i Barentshavet 135 kilometer fra den russiske kysten. 118 mann var fanget om bord i den mørklagte dødsfellen. Men det var umulig å hjelpe dem: Alle døde.

Ingen vet hvor lenge mannskapet levde etter ulykken, men noen rakk å etterlate seg hjerteskjærende brev til kone og barn.

Gir amerikanerne skylda

Mange reagerte sterkt på at russiske myndigheter tilsynelatende drøyde lenge med å be om hjelp og avviste hjelp fra andre land. Norske dykkere deltok i det vanskelige arbeidet med ubåten etter ulykken.

På russisk side trodde mange først at Kursk hadde blitt torpedert. Etter en granskning ble det fastslått at årsaken til ulykken var at en av ubåtens egne torpedoer eksploderte. Men nå hevder en ny fransk dokumentarfilm at Kursk ble senket av en amerikansk torpedo.

Dokumentaren heter «The Kursk: A Submarine in Troubled Waters» og ble nylig sett av fire millioner franske tv-seere. BBC-redaktør Nick Fraser har avvist å kjøpe dokumentaren og kaller innholder for løgn. Nå går en tidligere britisk militær embetsmann ut og støtter innholdet i den sensasjonelle dokumentaren, skriver The Australian.

Har endret oppfatning

Maurice Stradling er tidligere torpedoingeniør og har jobbet i det britiske forsvarsdepartementet. Han deltok i den opprinnelige etterforskningen og har tidligere blitt brukt som kilde av BBC i en dokumentar fra 2001 - «What sank Kursk?»

Britisk militær tror Kursk ble torpedert

Nå deltar han i den franske dokumentarfilmen og fremsetter helt ny teori:

- Når sannsynlighetene er vurdert, ser det ut som om Kursk ble senket av en amerikansk MK-48-torpedo, sier Stradling ifølge The Australian.

Han mener at dokumentaren fra 2001 var riktig utfra det man den gangen visste om ubåtulykken.

- Den gangen var det en fornuftig film, gitt de fakta vi hadde da. Det så ikke ut til å være noen tredjepart involvert, sier den tidligere torpedoeksperten.

Torpedo-signatur

Bakgrunnen for de nye spekulasjonene er bilder som viser et hull i den høyre siden på fartøyet. I tillegg finnes det dokumentasjon på at det var amerikanske ubåter i området da Kursk gikk ned.

Bildene i den franske filmen viser at hullet i skroget er helt rundt og vender innover i ubåten. Det stemmer ikke overens med at en torpedo om bord eksploderte. Derimot peker det i retning av at noe traff Kursk fra utsiden og presset skroget innover. En amerikansk militærkilde forklarer i dokumentaren at MK-48-torpedoen lager nøyaktig slike runde hull når den treffer målet. På torpedotuppen er det en mekaniske som får metallet til å brenne.

Forsvarte amerikansk ubåt

Ifølge dokumentaren var de to amerikanske ubåtene Toledo og Memphis i området da Kursk sank. Ubåtene skygget Kursk i en militærøvelse. Ifølge kildene utspilte det seg et voldsomt drama under havoverflaten i Barentshavet:

Toledo kolliderte med Kursk, som gjorde klart til å gjengjelde og sende torpedoer mot Toledo. Om bord på ubåten Memphis ble det reagert øyeblikkelig: Memphis sendte en torpedo mot Kursk og senket ubåten for å redde kollegene på Toledo.

Russiske myndigheter skal hele tiden ha kjent til hva som egentlig skjedde. Vladimir Putin og Bill Clinton inngikk en avtale som blant annet inkluderte sletting av russisk milliardgjeld til USA, ifølge dokumentaren.

Etter at filmen ble vist, er det kommet påstander om at hullet i skroget på Kursk er blitt laget av personer i den russiske marinen for å legge skylda på amerikanerne.