Britisk misnøye med USAs Irak-politikk

I et notat fra det britiske utenriksdepartementet går det fram at Blair-regjeringen er svært skeptisk til USAs hardhendte handlemåte i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Notatet, som er lekket til avisa Sunday Times, avslører for første gang at deler av Blair-regjeringen er kritisk til USAs fremgangsmåte i Irak.

Avisa hevder notatet slår bena under statsminister Blairs insistering på at det ikke er noen uenighet mellom USA og Storbritannia når det gjelder Irak-politikken.

«Vi må ikke undervurdere de pågående vanskelighetene. Den hardhendte amerikanske militærtaktikken i Falluja og Najaf noen uker tilbake har økt både sunni- og sjiaopposisjonen til koalisjonen, og har gjort at vi har mistet mye støtte i den irakiske befolkningen», heter det i notatet.

«Skandalen i Abu Ghraib har svekket koalisjonens moralske autoritet i Irak og internasjonalt», heter det videre i notatet som er lekket til Sunday Times.

I et vedlegg til det seks sider lange notatet får medlemmene av Blair-regjeringen imidlertid beskjed om offentlig ikke å innrømme mer enn at «sikkerhetssituasjonen i Irak er vanskelig».

Notatet er datert 19. mai og er en gjennomgang av den britiske strategien fram mot maktoverdragelsen i Irak 30. juni.

Forrige uke krevde tory-lederen Michael Howard at Bush kritiserer USAs Irak-politikk offentlig, men Blair mener det vil svekke moralen hos de britiske styrkene i Irak.

NTB