Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Britisk muslimsk familie ble nektet å fly til Disneyland. Nå blir saken storpolitisk

Storbritannias statsminister lover å se på saken.

 SKULLE TIL DISNEYLAND:  En britisk muslimsk familie på elleve som skulle til Disneyland ble nektet innreise til USA og fikk beskjeden først da de sto på flyplassen. Familien selv er overbevist om at grunnen til at de ikke fikk reise inn, er fordi de er muslimer. Foto: NTB Scanpix
SKULLE TIL DISNEYLAND: En britisk muslimsk familie på elleve som skulle til Disneyland ble nektet innreise til USA og fikk beskjeden først da de sto på flyplassen. Familien selv er overbevist om at grunnen til at de ikke fikk reise inn, er fordi de er muslimer. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I forrige uke satt Mohammad Tariq Mahmood fra London på flyplassen Gatwick i London sammen med familien og ventet på flyet som skulle ta dem til USA og Disneyland. Bagasjen deres var på flyet. Alt var klart for avreise.

Men reisen fikk de aldri tatt. Familien kom faktisk ikke inn i USA i det hele tatt, etter ordre fra Washington D.C.

For på Gatwick ble familien til Mohammed på i alt elleve personer, deriblant ni barn, forklart at de bare kunne snu. Familien selv er overbevist om at de ikke slapp inn i USA fordi de er muslimer.

- Den eneste forklaringen jeg kommmer på, er at navnet mitt er Mohammed, sier Mahmood til The Washington Post.

Amerikanske myndigheter nekter for at det er grunnen.

Fra Storbritannia til USA Saken har versert i britiske medier de siste dagene. Nå har den også nådd USA, og satt i gang en debatt om hvordan systemet som gir personer innreiseforbud faktisk fungerer.

For bortsett fra å nekte for at religion skulle ha noe med saken å gjøre, har ikke amerikanske myndigheter gitt noen konkret forklaring på hvorfor Mahmood og familien hans ikke fikk lov til å komme til USA, ifølge den amerikanske avisa.

Mahmood og familien spør seg dermed hva de må gjøre for å få innpass i USA, men får ifølge avisa ikke svar. Det skal også gjelde flere. USAs største muslimske interesseorganisasjon krever nå en granskning av systemet.

I Storbritannia har et parlamentsmedlem, Stella Creasy, presset statsminister David Cameron til å ta opp saken. Det har Cameron nå lovet at han skal gjøre. Nå håper både Creasy og familien på et konkret svar fra amerikanske myndigheter.

- Gjaldt ikke alle Amerikanske myndigheter forteller til CNN at ikke alle familiemedlemenne ble nektet å reise, men ville ikke spesifisere hvem som ble nektet innreise.

Ingen ble imidlertid varslet på forhånd om at de familiemedlemenne det gjaldt, ikke kom til å få lov til å sette foten på amerikansk jord.

Alle visum og søknader man må gjennom for å få lov til å reise til USA, var godkjent, ifølge CNN. Det var altså først på flyplassen at beskjeden om reisenekten ble levert til familien.

- Forsto at noe var galt - Barna så med en gang at vi hang med hodene. De ser oss aldri sånn så de forstå at noe var galt. De hadde tårer i øynene, sier Mahmood til The Washington Post om hvordan de reagerte på reisenekten.

Ifølge London-mannen ble han og broren fjernet fra køen bare minutter før flyet begynte å boarde.

USA har inndratt 122 000 visum siden 2001, ifølge Washington Post.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media