Bærum kommune:

Britisk mutant dominerer: - Veldig bekymret

Seinest lørdag lempet Bærum kommune på flere tiltak. Nå vurderer kommuneoverlegen å anbefale innstramninger igjen.

MUTANT DOMINERER: Bærum kommune har fått en firedobling av smitte i løpet av få dager. Foto: TOMM W. Christiansen / Dagbladet
MUTANT DOMINERER: Bærum kommune har fått en firedobling av smitte i løpet av få dager. Foto: TOMM W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 109 000 +795
innlagt199 -13
døde 735 +26
påvist smittet 144 000 000+890.0K
døde 3 060 000 +14.1K
Se mer

Bærum kommune har fått en firedobling av smitte i løpet av få dager, og kommunen har flere utbrudd av den britiske varianten av covid-19.

- Vi fikk et betydelig omfang av det britiske muterte viruset i midten av forrige uke, sier kommuneoverlege Frantz Leonard Nilsen til Dagbladet.

Nå slår han fast at det muterte viruset dominerer i kommunen.

- Vi er veldig bekymret, fordi økt smitte kan generere ytterligere økt smitte. Vi er redd situasjonen kan bli enda mer krevende enn den er nå, sier han.

- Hovedårsaken til denne økning er at det muterte viruset har overtatt og at det er mer smittsomt. Det tok tid før vi erfarte det, men nå ser vi hvor smittsomt viruset er, sier han.

Vurderer innstramning

Lørdag lempet kommunen på flere tiltak, deriblant skjenkeforbudet og stengte kjøpesentrene og treningssentre.

- Men nå, med denne smitteøkningen, er det ikke aktuelt å foreslå flere lempninger, men heller vurdere innstramninger, sier han og legger til:

- Hvis denne urovekkende tendensen holder seg gjennom helga, noe jeg frykter sterkt, så må vi se på hvilke tiltak vi vil anbefale i samarbeid med nasjonale helsemyndigheter og nabokommuner, sier Leonard Nilsen.

Kommuneoverlegen opplyser at det i første omgang vil være aktuelt å vurdere strengere tiltak for barn og unge. Seinest onsdag stengte Nansenparken barnehage i kommunen etter at flere ansatte hadde testet positivt for den britiske varianten.

- Selv om det meste av smitten er hos barn og unge, så bor de sammen med familien og voksne som går på jobb, reiser kollektivt og er på treningssenter.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad gjestet Dagbladet TVs studio hvor han sparte på lesernes spørsmål om coronasituasjonen. Video: Dagbladet Vis mer

Akutt utfordring

Den siste tida har kommunen hatt økt behov for smittesporing og testing.

- Nå er tiden inne for forsterket testing og smittesporing. Når vi får en firedobling av tallene i løpet av noen par dager, får vi en akutt utfordring med smittesporing og testing, sier Leonard Nilsen og legger til:

- Vi må skaffe oss kapasitet og få tak i folk som kan bistå, og dette er vi godt i gang med.

Det er registrert 29 nye smittetilfeller i Bærum kommune det siste døgnet.

36 nye tilfeller er det høyeste antall nysmittede i Bærum denne uka. Onsdag var det 29 smittetilfeller i kommunen, mens det dagene før ble registrert 16 (onsdag), 23 (tirsdag) og 7 (mandag).

Totalt har 2074 personer fått påvist covid-19 i Bærum under pandemien.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 142 793 (21.3%)i Norge har fått dose nr 1
304 512 (5.67%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer