KOLLIDERTE: Den britiske atomubåten HMS Vanguard skal ha kollidert med den franske ubåten Triomphant ute i Atlanterhavet. Foto: ROYAL NAVY
KOLLIDERTE: Den britiske atomubåten HMS Vanguard skal ha kollidert med den franske ubåten Triomphant ute i Atlanterhavet. Foto: ROYAL NAVYVis mer

Britisk og fransk atomubåt kolliderte i Atlanterhavet

Hadde atomvåpen om bord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En britisk og en fransk atomubåt skal tidligere denne måneden ha kollidert på dypt vann i Atlanterhavet, melder The Sun.

Både britiske HMS Vanguard og franske Triomphant er drevet av atomkraft, i tillegg til at de oppbevarte atomvåpen om bord.

Potensielt kan det ha vært nærmere 200 atomstridshoder i ubåtene, som nå ligger skadd i havn i sine respektive land.

Fryktet lekkasje
En milltærkilde sier til avisa at kollisjonen kunne fått katastrofale følger.

- De potensielle konsekvensene er utenkelige. En atomeksplosjon var veldig usannsynlig, men radioaktiv lekkasje var en mulighet. Og enda verre: Vi kunne mistet både mannskapet og atomstridshodene. Det ville vært en nasjonal katastrofe.

Totalt 250 personer skal ha vært ombord ubåtene, som var ute på seperate oppdrag.

Ifølge The Daily Telegraph fant kollisjonen sted midt i Atlanterhavet om natten mellom 3. og 4. februar.

Franske myndigheter bekrefter at hendelsen fant sted, men forsøker å avdramatisere alvorligheten.

- Kollisjonen resulterte ikke i personskader og satte ikke atomsikkerheten i fare, sier en talsperson for den franske marinen til avisa.

Skadd
Båtene skal i utgangspunktet være i stand til å se hverandre med sonar, men det er en mulighet for at antisonarutstyr forhindret dette, skriver The Sun.

Det britiske forsvarsdepartementet sier det ikke foreligger et brudd på atomsikkerheten, og at de ikke kommenterer  ubåtoperasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

HMS Vanguard er 150 meter lang, veier 16 000 tonn og er utstyrt med 16 Trident-raketter, som kan utstyres med totalt 128 atomstridshoder.

Triomphant er noe mindre med sine 138 meter og 12 640 tonn, men har 16 missiler av typen M45 SLBM - som hver er utstyrt med fire atomstridshoder.