SKUTT: Helen Joanne Cox er fra Batley i Yorkshire, og er politiker for partiet Labour. Tidligere har hun jobbet for den humanitære organisasjonen Oxfarm. 
SKUTT: Helen Joanne Cox er fra Batley i Yorkshire, og er politiker for partiet Labour. Tidligere har hun jobbet for den humanitære organisasjonen Oxfarm. Vis mer

Britisk parlamentsmedlem døde etter angrep: - Hele landet er i sjokk

Torsdag døde politikeren Jo Cox, etter å ha blitt brutalt skutt og knivstukket på åpen gate. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
PRESSEKONFERANSE: Politisjef Dee Collins forteller at Jo Cox, parlamentsmedlem fra partiet Labour, døde etter å ha blitt skutt og knivstukket i Birstall vest i Yorkshire. Video: Reuters Vis mer

(Dagbladet): Jo Cox, parlamentsmedlem fra partiet Labour, ble torsdag skutt og knivstukket i Birstall vest i Yorkshire i nærheten av et bibliotek.

Det ble tidlig klart at skadene hun ble påført, var alvorlige. På en pressekonferanse torsdag kveld, kom beskjeden om at hun hadde mistet livet.

Tidligere torsdag ble det klart at en 52 år gammel mann var pågrepet i forbindelse med angrepet, og politiet leter ikke etter andre gjerningsmenn.

AVSPERRET: Politiet har sperret av området i Birstall, i nærheten av Leeds. Foto: Reuters/Craig Brough
AVSPERRET: Politiet har sperret av området i Birstall, i nærheten av Leeds. Foto: Reuters/Craig Brough Vis mer


- Hele landet i sjokk

Dødsfallet ryster Storbritannia.

«Jo Cox sin død er en tragedie. Hun var et dedikert og omsorgsfull parlamentsmedlem. Mine tanker er ved hennes ektemann Brendan og hennes to barn», skriver statsminister David Cameron om dødsfallet på twitter.

«Hele partiet og hele landet er i sjokk og sorg over det fryktelige mordet på Jo Cox», skriver Labour-leder Jeremy Corbyn.

I en pressemelding påpeker han at flere spørsmål må besvares i dagene som kommer om hvordan og hvorfor Cox ble drept, men at hans tanker først og fremst går til tobarnsmorens familie.

– Jo Cox døde mens hun gjorde sin samfunnsplikt i hjertet av vårt demokrati. Hun lyttet til og representerte de menneskene hun var folkevalgt til å tjene, sier Labour-lederen.

- Skal bekjempe hatet

Hans partifelle ble angrepet på åpen gate i Birstall, valgkretsen i West Yorkshire som hun representerte.

Ektemannen hennes, Brendan Cox, må nå ta fatt på en ny hverdag sammen med parets to barn, alene.

- I dag begynner et nytt kapittel i våre liv. Vanskeligere, mer smertefullt, med mindre glede og kjærlighet. Mine og Jos venner og familie skal bruke hvert sekund av våre liv til å elske og pleie barna våre, og til å sloss mot hatet som drepte Jo , skriver han i en uttalelse.

I tillegg til Cox, ble også en 77 år gammel mann skadet i angrepet, angivelig fordi han skal ha prøvd å hjelpe politikeren. Skadene er imidlertid ikke livstruende, melder BBC og The Guardian.

- En modig mann

Kafeeier Clarke Rothwell var vitne til angrepet, og hørte et høyt smell.

- Da jeg snudde meg rundt, sto en mann i 50-årene der, med en hvit baseballcap, jakke og et gammeldags våpen i handa. Han skjøt kvinnen en gang, og så skjøt han en gang til. Han falt i bakken, lente seg over, og skjøt henne enda en gang i hodeområdet, sier han til BBC, og tilføyer at mannen også knivstakk henne.

Et annet vitne BBC har snakket med, beskriver at mannens våpen så hjemmelaget ut.

Ubekreftede vitneobservasjoner, skal ha det til at mannen ropte «Storbritannia først» under angrepet.

Utsagnet kan være tilfeldig valgt, men «Britain First» er også navnet på et parti på ytterste høyre fløy.

- Svært sjokkerte

Politiet kunne imidlertid ikke si noe om hva som var motivet for angrepet torsdag kveld. Nestleder Jayda Fransen i partiet, sier til the Guardian at de «undersøker disse meldingene».

På sine nettsider tar partiet et oppgjør med det de mener er urettferdig behandling fra medier som prøver å bebreide dem for angrepet, basert på noe som bare er rykter.

- Britain First er tydelig IKKE involvert, og ville aldri oppfordre til den slags oppførsel, skriver partiet.

Dagbladet møtte Fransen i februar i fjor, da hun og flere medlemmer av partiet nylig hadde hatt såkalte «kristne patruljer» på østkanten av London, i bydelen Tower Hamlets, hvor en høy andel av innbyggerne er muslimer.

Medlemmene i Britain First mener at England skal gjenkristnes, og at muslimene må forlate England.

Det er, som Fransen påpeker, imidlertid uklart hvorvidt det påståtte utsagnet fra gjerningsmannen har noe med partiet å gjøre, og det er heller ikke bekreftet fra offisielt hold at han ropte det.

Cox var profilert som en EU-tilhenger, som jobbet for fortsatt britisk medlemsskap. I kjølvannet av dødsfallet, settes hele valgkampen fram mot folkeavstemningen 23.juni på vent.

Det er flere år siden sist gang en politiker har blitt angrepet i Storbritannia. I mai 2010 ble Labours parlamentsmedlem Stephen Timmes knivstukket av en ekstrem islamist. Han ble frisk igjen, og islamisten fikk femten år i fengsel.

EIENDELER: Bildet viser damesko og en veske, og er tatt på åstedet hvor parlamentsmedlem Jo Cox skal ha blitt skutt og knivstukket torsdag. FOTO: Zuma Press / NTB Scanpix. 
EIENDELER: Bildet viser damesko og en veske, og er tatt på åstedet hvor parlamentsmedlem Jo Cox skal ha blitt skutt og knivstukket torsdag. FOTO: Zuma Press / NTB Scanpix.  Vis mer
PÅ STEDET: Rettsmedisinere og politi har sperret av området, og gjør nå undersøkelser. Foto: PA Photos / NTB Scanpix. 
PÅ STEDET: Rettsmedisinere og politi har sperret av området, og gjør nå undersøkelser. Foto: PA Photos / NTB Scanpix.  Vis mer