Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Britisk politi: - Vi vil finne og arrestere ham

Julian Assange, som befinner seg i Storbritannia, er internasjonalt etterlyst av svensk politi for voldtekt.

ETTERLYST OVER HELE VERDEN: Wikileaks-gründer Julian Assange er etterlyst over hele verden og befinner seg i Storbritannia. Der sier britisk politi at han vil bli pågrepet og utlevert til svenske myndigheter. Foto: AP Photo/Lennart Preiss/Scanpix
ETTERLYST OVER HELE VERDEN: Wikileaks-gründer Julian Assange er etterlyst over hele verden og befinner seg i Storbritannia. Der sier britisk politi at han vil bli pågrepet og utlevert til svenske myndigheter. Foto: AP Photo/Lennart Preiss/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tingretten i Stockholm godtok i formiddag politiets begjæring om å etterlyse Wikileaks-gründer Julian Assange for voldtekt, seksuell trakassering og ulovlig tvang.

Dagbladet kjenner til at Assange for tida befinner seg i Storbritannia, og landets byrå for organisert kriminalitet SOCA opplyser til Dagbladet at de ikke kan informere om de har mottatt en etterlysning.

- Vil arrestere ham - Vi vil ikke gå ut og si at vi er ute etter å arrestere noen slik at den etterlyste får muligheten til å stikke av, sier en SOCA-talsmann til Dagbladet.

- Men hvis vi har mottatt etterlysningen vil vi jobbe for å finne ut hvor han er og arrestere han hvis vi finner ham, forsetter han.

Assange vil også få vanskeligheter om han forsøker å forlate landet. Med ett han viser fram identifikasjonspapirer, vil han bli pågrepet av politiet.

- Han vil deretter bli sendt til Westminster Magistrates' Court, som tar seg av alle utlevering- og terror-relaterte i Storbritannia. Derfra vil han bli sendt tilbake som utstedte etterlysningen, opplyser talsmannen til Dagbladet.

- Overrasket over rettens avgjørelse Julian Assanges svenske forsvarer, advokat Björn Hurtig, er overrasket over rettens avgjørelse og vurderer å anke, men først må han ha fullmakt fra sin klient.

- Jeg har ikke hatt mulighet til å snakke med han ennå, sier Hurtig til Expressen. Han mener aktors beviser er svake.

- Det holder for å få en etterlysning i Sverige, men jeg tror ikke det kommer til å holde i en rettssak, sier han videre.

I en uttalelse fra Julian Assanges juridiske rådgiver Mark Stephens hevdes det at verken Assange eller hans juridiske rådgivere har fått en eneste henvendelse fra svenske myndigheter i forbindelse med saken, og mener svenske myndigheters håndtering av saken strider med Europa-konvensjonen.

- Dette bryter med Europa-konvensjonens artikkel seks, som slår klart fast at enhver som er beskyldt for noe må bli informert skikkelig i et språk som forstås av den mistenkte i detalj og årsaken til beskyldningen. Svenske myndigheters behandling av denne saken utgjør en åpenbar og bevisst mangel på respekt til rettighetene, skriver Stephens i uttalelsen.

- Til tross for at min klient har rett til å ikke forklare seg, har han gjentatte ganger gjort seg tilgjengelig først i Sverige, så i Storbritannia overfor den svenske ambassaden der, skriver Stephens videre.

- Misbruker makt Både i egen person, via telefon, videokonferanse og e-mail skal Assange ha kommunisert med svenske myndigheter og tilbudt myndighetene en uttalelse.

- Alle tilbudene har blitt avvist av en aktor  som misbruker sin makt ved å insistere på at han må dra tilbake til Sverige på egen regning for å bli offeret for nok et mediasirkus som hun vil dirigere.

Stephens mener å be om etterlysning er unødvendig og upassende - og i strid med Europa-konvensjonen.

- Dette gjør narr av avtalene Storbritannia og Sverige har sammen for å ta seg av slike situasjoner.

- Assange har alltid vært uskyldig, og beskyldningene mot han er falske og usanne.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!