<strong>FORVENTER STORANGREP:</strong>     Britiske politi fra National Crime Agency (NCA) og amerikanske FBI forventer omfattende nett-angrep innen to uker. Foto:   REUTERS/Kacper Pempel/
FORVENTER STORANGREP: Britiske politi fra National Crime Agency (NCA) og amerikanske FBI forventer omfattende nett-angrep innen to uker. Foto: REUTERS/Kacper Pempel/ Vis mer

Britisk politi advarer: Kraftig nett-angrep innen to uker

Russisk hacker står bak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Britiske politi fra National Crime Agency (NCA) og amerikanske FBI har jobbet sammen i et forsøk på å spore hackerne bak et nettangrep de venter at vil finne sted innen to uker, melder flere medier, blant annet Sky News.

Etterforskerne mener den russiske hackeren Evgeniy Bogachev leder nettverket som står bak angrepene, men russeren er fortsatt på frifot.

Mellom 500 000 og én million datamaskiner har så langt blitt infisert av ondsinnet programvare.

Ved hjelp av spesiell programvare mener politiet at Bogachev og hans nettverk fra Russland, Ukraina og Storbritannia har skaffet seg tilgang til en rekke bankkontonummer og passord.

Ved hjelp av kontoene har de allerede stjålet over 100 millioner dollar, cirka 600 millioner norske kroner.

Angrep i anmarsj NCA advarer nå mot at et nytt kraftig angrep er i anmarsj fra hackermiljøet.

De oppfordrer folk til å sikkerhetskopiere viktige filer og sørge for at de har oppdatert sikkerhets- og virusprogrammer, og operativsystemet på PC-en.

Ifølge Tone Hoddø Bakås hos Norsk senter for informasjonssikring er det ingen grunn til å tro at ikke norske brukere også vil bli angrepet.

- Internett har ingen landegrenser. Det er det som gjør dette annerledes enn en del annen kriminalitet, sier hun til Dagbladet.

Kommer i e-post Den ondsinnede programvaren som angriper heter GOZeuS og CryptoLocker, eller «løsepengevirus» som det blir kalt i Norge.

De fungerer vanligvis slik at de infiserer datamaskinene via vedlegg eller lenker i e-poster.

Hvis en bruker klikker på GOZeuS vil den i det skjulte overvåke aktivitet på PC-en for å få tak i informasjon som kontonummer og pinkoder. Løsepengeviruset oppleves kanskje mer dramatisk. Det låser nemlig hele PC-en din med et passord som bare de kriminelle hackerne har tilgang til. For å få tak i dette passorder krever de at du betaler dem en pengesum.

-  Vi så varianter av dette viruset for første gang for noen år siden, så i oktober i fjor, og igjen i april i år, forteller Bakås.

Ved Norsk senter for informasjonssikring anbefaler de å ikke betale disse løsepengene til kriminelle, men heller være føre var:

Slik sikrer du deg - Det viktigste er at du har tatt sikkerhetskopi av filene og bildene dine. Det er veldig billig nå med eksterne harddisker og store minnepinner. Det er ikke mye jobb å kopiere dette over for eksempel en gang i uka, sier hun.

Det andre tiltaket hun anbefaler er å holde alle programmer, operativsystemer og antivirusprogrammer oppdatert.

-  I et tilfelle som dette, hvor det er et angrep de vet kommer, er antakelig antivirusprogrammene oppdatert slik at de kan stoppe dem. Da er det viktig at du sørger for å ha oppdatert til siste versjon. Dette er like viktig når det kommer nye versjoner av programmer og operasjonssystemer, fordi smarte kriminelle utnytter feil som alltid vil finnes i programvare, sier Bakås.

- Disse oppdateringene er ikke viktigst for å få bedre funksjonalitet, men for å tette sikkerhetshull og reduserer risikoen for angrep, minner hun om.

Tone Hoddø Bakås oppfordrer også til å være forsiktig med vedlegg eller lenker som kommer i mail.

- Tenk over om du tror det er til deg, eller om det er noen som lurer deg selv om de kommer fra en du kjenner. Hvis det er litt uvant skrevet, for eksempel, kan det være grunn til å være litt forsiktig med hva du trykker på.

<strong>LEDER HACKERNETTVERK:</strong>  Politiet mener denne mannen leder et nettverk av hackere som har stjålet 600 millioner kroner. Foto: AFP PHOTO/FBI
LEDER HACKERNETTVERK: Politiet mener denne mannen leder et nettverk av hackere som har stjålet 600 millioner kroner. Foto: AFP PHOTO/FBI Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer