KOM UT UKA ETTER ANGREPENE:  Satiremagasinet Charlie Hebdo kom ut igjen bare en uke etter terrorangrepet mot avisens lokaler i Paris 7. januar i år. Foto: Yoan Valat / EPA / NTB Scanpix
KOM UT UKA ETTER ANGREPENE: Satiremagasinet Charlie Hebdo kom ut igjen bare en uke etter terrorangrepet mot avisens lokaler i Paris 7. januar i år. Foto: Yoan Valat / EPA / NTB ScanpixVis mer

Britisk politi ba om navnet på Charlie Hebdo-kjøpere

- Gjør det å ha et lovlig kjøpt satiremagasin folk til mistenkte kriminelle?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det ble solgt flere millioner eksemplarer av jubileumsutgaven av satiremagasinet Charlie Hebdo etter terrorangrepene i Paris. Over hele Europa ble bladet revet ut av hyllene.

Men tre steder i Storbritannia ble selgerne i tillegg bedt om å oppgi hvem som hadde kjøpt bladet.

- Gjør det å ha et lovlig kjøpt satiremagasin folk til mistenkte kriminelle nå? I så fall burde jeg innrømme at jeg også har et eksemplar av Charlie Hebdo, sier lederen for ytringsfrihetsgruppen Index of Cencorship, Jodie Ginsberg, til The Guardian.

Besøkte selgere Det har kommet fram at politimenn i fylkene Wiltshire og Cheshire i England og i Presteigne i Wales har bedt om informasjon om kjøperne av bladet, som kom ut 14. januar.

Politiet har flere steder troppet opp og spurt, eller ringt, utsalgssteder om spurt om hvem som har kjøpt bladet. Enkelte kjøpere hevder også å ha blitt kontaktet av politiet.

- Vi var klar over på potensialet for økte spenninger etter angrepene i Paris. Derfor, der det føltes hensiktsmessig, så besøkte politimenn utsalgssteder for å gi råd og trygghet rundt publiseringstidspunktet, sier Paul Taylor i Cheshire-politiet til The Guardian. 

Den mest solgte utgaven av Charlie Hebdo noensinne kom ut uka etter terrorangrepene i Paris, da brødrene Kouachi gikk til angrep på satiremagasinet og Amedy Coulibaly tok gisler i en koscher-butikk. I Oslo ble det fredagen etter angrepene solgt 170 eksemplarer av bladet.
 
Ba om navn på kjøpere Nyheten om at politiet i Wiltshire hadde bedt om lister over kjøpere kom først. Og det så ut som en isolert hendelse. Mandag beklaget de hendelsen.

- Etter terrorangrepene i Paris, Frankrike den 7. januar 2015, så gjorde Wiltshire-politiet en vurdering av anspentheten rundt om i fylket. Som en del av dette arbeidet så ble lokalt politi bedt om å være oppmerksomme på forretningslokaler, og da spesielt kiosker, som kanskje solgte Charlie Hebdo-bladet. Og å vurdere om disse butikkene kunne være sårbare, sa en talskvinne for Wiltshire-politiet.

GRAFFITI TIL MINNE:  Rundt om i Paris minnes fortsatt Charlie Hebdo. Foto: Joel Saget / AFP Photo / NTB Scanpix
GRAFFITI TIL MINNE: Rundt om i Paris minnes fortsatt Charlie Hebdo. Foto: Joel Saget / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

De slettet så informasjonen de hadde samlet inn om fire kjøpere fra sine databaser. Men så varslet selgere i Wales og Cheshire at også de hadde fått politibesøk. Politiet i Wales sier de bare dro ut og besøkte selgere for å berolige dem og lokalsamfunnet.

- Etter de nylige terrorangrepene, så gjorde Dyfed Powys-politiet (i Wales red.anm.) en vurdering av anspentheten i lokalsamfunnene i våre områder, sier en talsperson for politiet der til The Guardian.

Selv om politiet gikk fram på samme måte flere steder i Storbritannia, så skal det ikka ha vært en koordinert oppgave.

Om ytringsfriheten Et nytt nummer av Charlie Hebdo skal etter planen komme ut 25. februar. Før angrepet hadde bladet rundt 10 000 abonnenter, nå har de rundt 200 000.

Statsminister Erna Solberg sier Paris-terroren har styrket det frie ord. Samtidig har det vært store demonstrasjoner mot Charlie Hebdos karikering av Muhammed i blant annet Pakistan, Niger, Algerie og Tsjetsjenia