Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Britisk politi: Gjenopptar deling av etterretningsinformasjon

Politiet i Storbritannia ser ut til å ha gjenopptatt delingen av etterretningsinformasjon med USA.

GJENNOMSØKTE HUSET: Tirsdag rykket britisk politi ut til huset til den antatte selvmordsbomberen, Salam Abedi (22). Huset ligger i Fallowfield sør i Manchester. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
GJENNOMSØKTE HUSET: Tirsdag rykket britisk politi ut til huset til den antatte selvmordsbomberen, Salam Abedi (22). Huset ligger i Fallowfield sør i Manchester. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mark Rowley, som leder det britiske politiets anti-terrorarbeid, forsikret torsdag kveld at Storbritannia nå jobber tett med de andre landene i etterretningssamarbeidet Five Eyes. USA deltar i dette samarbeidet.

Rowley la til at britene har fått nye «forsikringer», ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Midlertidig stopp

Tidligere samme dag sa en kilde med kjennskap til saken at politiet i Manchester hadde sluttet å dele opplysninger om terroretterforskningen der med USA. Årsaken er at amerikanske tjenestemenn etter alt å dømme har lekket informasjon om etterforskningen til mediene.

Dette har bidratt til å undergrave etterforskningen, ifølge politiet i Manchester.

Storbritannias statsminister Theresa May tok opp saken med USAs president Donald Trump på NATO-toppmøtet i Brussel torsdag.

Donald Trump kom med en skriftlig uttalelse om situasjonen i ettermiddag. Der lovet han at han ville komme til bunns i saken.

Ifølge AP vil presidenten be det amerikanske justisdepartementet om en granskning av etterretningslekkasjene.

- Irriterende

Det var ikke-navngitte amerikanske tjenestemenn som først bekreftet identiteten på den antatte gjerningsmannen, Salman Abedi (22), overfor amerikanske CBS News. I tillegg har det kommer informasjon fra amerikansk side om at Abedi skal ha kommet til Manchester med toget fra London samme dag.

I går publiserte New York Times lekkede bilder av bevismateriale fra etterforskningen. Avisa skrev ikke noe om hvor bildene kom fra, men skrev at de ble tatt på åstedet av britisk politi.

Allerede før bildene kom ut var den britiske innenriksministeren Amber Rudd svært misfornøyd med lekkasjene.

- Britisk politi har gjort det veldig klart at de ønsker å kontrollere informasjonsflyten slik at de kan beskytte operasjonell integritet og et overraskelsesmoment. Så det er irriterende hvis det blir lekket fra andre kilder og vi har vært veldig klare med vennene våre om at det ikke bør skje igjen, uttalte Rudd til BBCs radioprogram «Today» i går.

(Dagbladet/NTB)

Hele Norges coronakart