Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Britisk politi mener tidligere Guantanamo-fange drev med terror-opplæring

Er blant fire personer mistenkt for Syria-terror.

TERROR-SIKTET: Moazzam Begg satt tre år i Guantanamo-fengselet på Cuba. Begg har skrevet en rekke bøker og holdt foredrag om opplevelsen sin. Nå er han siktet for Syria-terror i Storbritannia. Foto: Adrian Øhrn-Johansen/Dagbladet
TERROR-SIKTET: Moazzam Begg satt tre år i Guantanamo-fengselet på Cuba. Begg har skrevet en rekke bøker og holdt foredrag om opplevelsen sin. Nå er han siktet for Syria-terror i Storbritannia. Foto: Adrian Øhrn-Johansen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Moazzam Begg (45) satt fengslet som mistenkt al Qaida-medlem i Guantanamo-fengselet på Cuba i tre år uten å bli tiltalt. Siden løslatelsen i 2005 har han skrevet bøker og holdt foredrag - blant annet i Norge.

Nå er han siktet for terrorisme i Storbritannia, melder Sky News.

Terror-opplæring Britiske myndigheter mener 45-åringen har drevet med terror-opplæring i Syria, i tillegg til å finansiere terrorisme.

Den britiske statsborgeren fra Birmingham ble pågrepet sammen med tre andre personer tidligere denne uka.

Begg og de tre andre, Gerrie Tahari (44), hennes 20 år gamle sønn og en 36 år gammel mann, ble alle innbrakt da politiet aksjonerte mot tre ulike boligadresser i morgentimene tirsdag. Alle fire skal ha forbindelse med hverandre, ifølge politiet.

Den 44 år gamle kvinnen er siktet for det samme som Begg, ifølge Sky News. De to vil seinere i dag møte i retten.

Kjent figur Begg er en kjent figur i det britiske islamistmiljøet.

En talskvinne for politiet opplyser at politiet valgte å offentliggjøre navnet på Begg «fordi det har allmennhetens interesse», men legger til at det «ikke nødvendigvis er det samme som at Begg er skyldig»

PÅGREPET: Her forlater politiet et hus i Birmingham der Moazzam Begg ble pågrepet tirsdag. Foto: AFP Photo/Paul Ellis/NTB Scanpix
PÅGREPET: Her forlater politiet et hus i Birmingham der Moazzam Begg ble pågrepet tirsdag. Foto: AFP Photo/Paul Ellis/NTB Scanpix Vis mer

I 2012 skrev han åpent om at han hadde vært i Syria for å undersøke «flere ledetråder som peker mot britisk og amerikansk medvirkning til tortur i Syria».

- Skulle offentliggjøre tortur-funn I gårsdagens utgave av Klassekampen (papir) sa Cerie Bullivant i organisasjonen Cage Prisoners at Begg ble pågrepet like før han og organisasjonen skulle offentliggjøre funnene, og antydet at dette var selve årsaken for pågripelsen.

- Britiske myndigheter bruker terrorlovgivning til å arrestere og anholde aktivister som snakker ut om britiske kriminelle handlinger, og som har bevis for britisk medvirkning til tortur, sa Bullivant.

- Fengslingen handler om å diskreditere Begg, hele Cage Prisoners og jobben vi gjør. Vi retter søkelyset mot den britiske regjeringens overgrep, kriminelle handlinger og massive hykleri, sa hun videre.

KJENT FIGUR: Moazzam Begg er en kjent figur i det britiske islamistmiljøet og har skrevet bok og holdt foredrag om bakgrunnen sin som Guantanamo-fange. Her signerer han bøker i Irland. Foto: Adrian Øhrn-Johansen/Dagbladet
KJENT FIGUR: Moazzam Begg er en kjent figur i det britiske islamistmiljøet og har skrevet bok og holdt foredrag om bakgrunnen sin som Guantanamo-fange. Her signerer han bøker i Irland. Foto: Adrian Øhrn-Johansen/Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart