OPPTØYER: Britisk opprørspoliti under den tredje natten med opptøyer i London i august. Nå ønsker politiet å ta i bruk nye midler for å hamle opp med pøbler. Foto: AFP/Carl de Souza/Scanpix
OPPTØYER: Britisk opprørspoliti under den tredje natten med opptøyer i London i august. Nå ønsker politiet å ta i bruk nye midler for å hamle opp med pøbler. Foto: AFP/Carl de Souza/ScanpixVis mer

Britisk politi vil blende pøbler med laser

Tester ut nytt våpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I kjølvannet av London-opptøyene ønsker britisk politi å teste ut et nytt høyteknologisk våpen for å hamle opp med pøbler.

Våpenet det er snakk om ligner en rifle, men i stedet for prosjektiler, avfyrer den en laserstråle. Laseren skaper et sterkt lys som kan blende og uskadeliggjøre mål opp til 500 meter unna med en tre ganger tre meter stor lysvegg.

Hemmer synet Lyset hemmer synet til den som retter blikket mot lyskilden midlertidig. Den intense strålen tvinger den som blir truffet til å se bort, litt på samme måte som om man skulle stirret direkte mot solen.

Ifølge den britiske avisen The Telegraph koster laseren 25 000 pund, tilsvarende rundt 220 000 kroner, og kommer utstyrt med et infrarødt sikte for å få øye på dem man ønsker å blende også når det er dårlig sikt.

Laseren, som er utviklet av en tidligere britisk kommandosoldat, var opprinnelig tiltenkt å brukes i shippingindustrien. Der skulle det brukes til å blende pirater som var ute etter å kapre skip.

- Avskrekkende Lignende teknologi skal også ha blitt benyttet av ISAF-styrker i Afghanistan for beskyttelse av konvoier.

- Dette våpenet vil være et avskrekkende visuelt middel for politiet, sier administrerende direktør Paul Kerr i Photonic Security Systems, som produserer laseren.

- Hvis du ikke kan se på noe, så klarer man ikke å angripe det, la han til.

Må godkjennes Kerr mener laseren vil være et nyttig våpen dersom politiet kommer over noen som opptrer utilbørlig.

ARRESTERT: Her blir en mann arrestert etter å ha vært innblandet i opptøyene i London. Foto: EPA/Kerim Okten/Scanpix
ARRESTERT: Her blir en mann arrestert etter å ha vært innblandet i opptøyene i London. Foto: EPA/Kerim Okten/Scanpix Vis mer

- Hvis man retter denne mot dem, så vil de nok tenke seg om to ganger før de fortsetter med ugangen. Det kan også komme godt med i gisselsituasjoner, sier han.

Det britiske innenriksdepartementet har vurdert nye former for ikke-dødelig utstyr siden opptøyene i august, på grunn av den "begrensede effekten" som tåregass og såkalte «tasers» har vist seg å ha.

En talsmann for departementet har ifølge The Telegraph uttalt at de har tro på laservåpenet og at det vil bli pilottestet av minst én politistyrke. Men før det godkjennes må de være sikre på at våpenet ikke skaper langvarige helseskader.

ØDELEGGELSER: London ble utsatt for store ødeleggelser under opptøyene i august. Foto: Reuters/Darren Staples/Scanpix
ØDELEGGELSER: London ble utsatt for store ødeleggelser under opptøyene i august. Foto: Reuters/Darren Staples/Scanpix Vis mer