NYE ANKLAGER: To menn står nå frem og hevder en sentral, britisk politiker var aktiv i en pedofil-ring i Wales på 70- og 80-tallet. Foto: NTB Scanpix
NYE ANKLAGER: To menn står nå frem og hevder en sentral, britisk politiker var aktiv i en pedofil-ring i Wales på 70- og 80-tallet. Foto: NTB ScanpixVis mer

Britisk politiker anklages for pedofili

Nye vitner melder seg om nok en britisk pedofil-ring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Barnekommisjonen i Wales skal nå på nytt se på mistankene om en pedofil-ring som opererte på barnehjem nord i Wales på 1970- og 80-tallet.

I skyggen av den mye omtalte pedofil-ringen i BBC, ledet av Jimmy Savile, har enda en skandale dukket opp. En sentral britisk politiker anklages for å ha vært involvert i en pedofil-ring, skriver nyhetsbyrået AFP. Han hevdes å ha utnyttet barn tilknyttet et barnehjem i fra 1974 til 1990.

Konservativ politiker Politikeren som anklages for misbruk av barn blir ikke navngitt, men han omtales som en sentral politiker i det konservative partiet i Margaret Thatchers tid fra 1970 til 1990.

Pedofili-ringen i Wales var gjenstand for en rapport som kom i 2000, men tiltale ble ikke tatt ut. Nå når pedofil-saken i BBC har fått så mye oppmerksomhet, har to nye vitner dukket opp. To menn hevder å ha blitt utsatt for overgrep på et barnehjem nord i Wales i perioden 1974 frem til 1990. Dette kom fram i en reportasje på Newsnight på BBC.

Steve Messham er en av dem som står fram og hevdes å være én av flere hundre som ble misbrukt i denne perioden.

Full utredning Barnekommisjonen i Wales støtter nå en utredning etter nye anklager om pedofili. Keith Towler, leder av barnekommisjonen i Wales, vil støtte en full etterforskning og sier det er den eneste måten å avdekke dette på.

- Det at noen forteller at de har vært offer for misbruk, og at han ble fortalt av de som misbrukte ham at han ikke kunne fortelle noen om dette, er helt klart galt. At han forteller dette offentlig, i et TV-program, gjør at vi må reagere på dette, sier Towler.

Hendelser på dette barnehjemmet i Wales var gjenstand for en Waterhouse Inquiry-rapporten som kom i 2000, men disse nye vitnene har meldt seg etter den siste tidas oppmerksomhet rundt pedofili i Storbritannia.  

Overgrepene skjedde hovedsakelig på Bryn Estyn omsorgssenter nord i Wales. Messham, som står fram med sin historie, hevder Waterhouse Inquiry-rapporten, bare så på en liten del av overgrepene.    

Aldri gjort offentlig På begynnelsen av 1990-tallet kom det frem anklager om omfattende overgrep på barneinstitusjoner nord i Wales. I 1994 ble en uavhengig granskning av voldtekt og overgrep, hvor barna ble misbrukt av de ansatt for å ta vare på dem, på 40 barnehjem nord i Wales på 1970- og 80-tallet. Rapporten ble aldri gjort offentlig.

I kjølvannet av dette ble en undersøkelse startet i 1996, hvor 650 vitner ble avhørt. Det tok tre år å ferdigstille rapporten, og 28 antatte gjerningspersoner ble identifisert. Disse ble aldri offentlig kjent.

- Nå, i 2012, er det helt utenkelig med slike begrensninger som det var på Waterhouse Inquiry, sier Towler til BBC.

- Uten en ny etterforskning, som går så langt som det kreves for å avdekke fakta, vil det alltid ligge en mistanke om en cover-up over dette, sier Towler.

Den kjente TV-profilen på BBC, Jimmy Savile, som døde i fjor 84 år gammel, er anklaget for å ha misbrukt over 300 barn over en periode på 40 år. Flere av overgrepene har skjedd i BBCs lokaler, og i tillegg på institusjoner og tre ulike sykehus.