Britisk rapport: - Putin ga trolig klarsignal til Litvinenko-drapet

Eksagenten døde av forgiftning i London i 2006.

DØD: Den tidligere KGB- og FSB-agenten kjempet i 23 dager for livet på University College Hospital, men døde på sykehus 23. november 2006. Foto: NTB scanpix
DØD: Den tidligere KGB- og FSB-agenten kjempet i 23 dager for livet på University College Hospital, men døde på sykehus 23. november 2006. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Russlands president Vladimir Putin ga trolig klarsignal til drapet på den russiske eksagenten Aleksandr Litvinenko, konkluderer en britisk undersøkelsesrapport.

Den tidligere KGB-agenten og Putin-kritikeren Litvinenko (43) døde i London i 2006 etter å ha blitt forgiftet med en polonium-isotop. Ifølge den britiske rapporten sto russerne Andrej Lugovoj og Dmitrij Kovtun bak selve drapet. Disse to er fra før etterlyst av britisk politi.

Etterforskerne finner det sterkt sannsynlig at de to drepte Litvinenko på ordre fra den russiske etterretningstjenesten FSB.

Litvinenko døde noen uker etter at han hadde drukket grønn te tilsatt det dødelige stoffet polonium-210 på det fasjonable hotellet Millenium i november 2006.

Fra sykesengen beskyldte han den russiske presidenten Vladimir Putin for å ha gitt ordre om likvideringen, en anklage russiske myndigheter bestemt avviser.

Fakta om Aleksandr Litvinenko

• Født i Voronezj i Russland i 1962.

• Ansatt i den russiske etterretningstjenesten KGB i 1988. Fortsatte i etterretningstjenesten FSB etter Sovjetunionens fall i 1991.

• Pågrepet i 1998, angivelig i forbindelse med avsløringen av en sammensvergelse om å likvidere oligarken Boris Berezovskij. Løslatt etter ni måneder.

• Forlot FSB og skrev en bok der han beskyldte etterretningstjenesten for å stå bak bombeattentater i flere russiske byer.

•  Flyktet til Storbritannia i 2000. Begynte senere å arbeide for den britiske etterretningstjenesten MI6.

• Forgiftet med det radioaktive stoffet polonium 210 i London 1. november 2006. Litvinenko skal ha fått giften i en kopp grønn te på hotellet Millenium.

• I løpet av et tre uker langt sykeleie ble tilstanden hans stadig forverret. 23. november døde han på et sykehus i London.

• Britiske myndigheter mener de russiske agentene Andrej Lugovoj og Dmitrij Kovtun sto bak drapet.

Kilde: BBC / Ritzau

Litvinenkos enke Marina sier hun er glad for rapportens «tydelige funn», og ber Storbritannia innføre sanksjoner mot Russland. Hun ber også Storbritannia om å utvise russiske diplomater, men sier hun har fått indikasjoner om at ingenting vil bli gjort, ifølge The Guardian.

Den britiske innenriksministeren Theresa May skal kommentere rapporten klokken 12.30 norsk tid.

Saken oppdateres

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer