SELGES: Daily Telegraph hevder den britiske regjeringen ønsker å legge pasientopplysninger ut for fritt salg. 
Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / SCANPIX .
SELGES: Daily Telegraph hevder den britiske regjeringen ønsker å legge pasientopplysninger ut for fritt salg. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / SCANPIX .Vis mer

Britisk regjering vil selge pasientjournaler

Uten først å be om tillatelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den britiske regjeringen vil gøre pasientjournaler og andre medisinske papirer nærmest fritt tilgjengelige på det åpne marked, uten først å be om tillatelse. Leger reagerer sterkt på planene, skriver Daily Telegraph.

Ifølge et nytt lovforslag vil opplysninger fra enkeltleger, legesentre, sykehus og apotek kunne bli solgt til forsikringsselskaper eller forskningsforetak. Opplysningene kan også bli frigitt for bruk i det offentlige byråkratiet, het det på avisens nettsider tirsdag.

For eksempel vil arbeidsdepartementet kunne bruke slik informasjon til å sjekke om folk som mottar trygd, virkelig er syke eller uføre. Men i et brev til justisminister Jack Straw retter medisinske organisasjoner hard kritikk mot forslaget.

Et slikt system kan føre til at pasienter blir mindre åpne og ærlige når de snakker med legene sine. Det vil både sette deres egen helse og på lengre sikt hele folkehelsen i fare, heter det i brevet til Straw.

Den britiske legeforeningen BMAs leder Hamish Meldrum påpeker at forholdet mellom lege og pasient må bygge på tillit. Men tilliten svekkes hvis pasienten ikke lenger har garanti for fortrolighet, sier han.

(NTB)