Britisk soldat døde etter «kriminell handling»

Ble angrepet av amerikanske jagerfly.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den britiske soldaten Matty Hulls død i Irak var resultatet av en kriminell handling, har en britisk domstol slått fast, skriver bbc 

Matty Hull tjenestegjorde i Irak da kolonnen hans ble angrepet av amerikanske jagerfly  i mars 2003, like etter at den USA-ledede koalisjonsstyrken invaderte Irak.

Ifølge dommeren var angrepet «ulovlig og kriminelt» og det var «helt til å unngå».

I begynnelsen av februar offentliggjorde avisa The Sun videoopptak fra cockpiten  til det ene amerikanske jagerflyet som angrep kolonnen til Hull. Avisen hadde fått opptaket i hende til tross for at Pentagon nektet å offentliggjøre det. Videoopptaket viser hvordan de amerikanske jagerpilotene bestemmer seg for å gå til angrep, og hvordan de reagerer da de skjønner at de har skutt mot sine egne.

- Vil drepe jævlene

I videoopptaket kommer det også frem hva amerikanerne sa til hverandre under angrepet, og det kommer tydelig frem at de ikke var sikre på hva de skjøt på.

«Ok, vel, de har oransje raketter»

«Oransje raketter?»

COCKPIT-OPPTAK: Opptak mellom de amerikasnke jagerflygerne viser at de langt fra var sikre på hva de skjøt på. Da det gikk opp for dem hva de hadde gjort, utbrøt den ene «Dette ender vi i fengsel for.»
COCKPIT-OPPTAK: Opptak mellom de amerikasnke jagerflygerne viser at de langt fra var sikre på hva de skjøt på. Da det gikk opp for dem hva de hadde gjort, utbrøt den ene «Dette ender vi i fengsel for.» Vis mer

«Ja, jeg tror det»

«La meg se»

«Vi må begynne å tenke på å komme oss hjem»

«Drivstoffnivået er på 3,6»

«Ja, jeg vet. Jeg mener tidsmessig»

«Jeg tenker at det ville vært strålende å drepe disse jævla rakettkasterne»

Etter å ha forsikret seg om at det er fienden de flyr over, går et av flyene til angrep og skyter mot kolonnen. To av de pansrede kjøretøyene ødelegges, og Matty Hull blir drept. Fire andre alvorlig skadet.

Lettet enke

Dommer Andrew Walker mener at jagerpilotene burde ha fløyet lavere og fått bekreftet hva målet var før de angrep.

- Jeg tror ikke dette var en ærlig glipp, sier han.

Matty Hulls enke Susan sier hun er glad og lettet over kjennelsen.

- Jeg tror alle i familien er sikre på at dette er en riktig kjennelse. Dette har vi ventet på i fire år, sier hun til BBC.

VENNLIG ILD: Korporal Matty Hull ble drept etter at amerikanske jagerfly tok feil, og skjøt på kolonnen han kjørte med i Irak i 2003.