BRITISK SØPPEL TIL NORGE: Husholdningsavfall fra innbyggerne i Leeds skal bidra til å holde varmen i Oslos innbyggere. Kommunen har inngått avtale om import av søppel som skal sendes til forbrenningsanlegget på Klemetsrud og bli til fjernvarme. Her fra Haraldrud energigjenvinningsanlegg. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
BRITISK SØPPEL TIL NORGE: Husholdningsavfall fra innbyggerne i Leeds skal bidra til å holde varmen i Oslos innbyggere. Kommunen har inngått avtale om import av søppel som skal sendes til forbrenningsanlegget på Klemetsrud og bli til fjernvarme. Her fra Haraldrud energigjenvinningsanlegg. Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer

Britisk søppel skal varme Oslo-borgerne

40 000 tonn husholdningsavfall skal sendes med skip fra Storbritannia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Husholdningsavfall fra innbyggerne i Leeds skal bidra til å holde varmen i Oslos innbyggere. Kommunen har inngått avtale om import av søppel som skal sendes til forbrenningsanlegget på Klemetsrud og bli til fjernvarme.

Avtalen innebærer at 40 000 tonn husholdningsavfall skal sendes med skip fra Storbritannia. Hver uke skal 30 vogntog kjøre avfallet fra havnene i Fredrikstad og Moss til forbrenningsanlegget på Klemetsrud, melder NRK.

Dette er god miljøpolitikk, også når man regner med transportutslipp, mener Energigjenvinningsetaten i Oslo kommune.

- Dette er friskt husholdningsavfall hvor alternativet er at det havner på deponi i England, og det er en miljøversting. Miljøregnskapet er faktisk meget godt også medregnet transportutslippene, sier etatens kommunikasjonssjef Jannicke Gerner Bjerkås.

Etatens dilemma er å levere nok fjernvarme til boligoppvarming i Oslo. For å oppfylle avtalene, må man enten bruke mer drivstoff til å lage nok varmtvann, eller importere brennbart avfall fra utlandet.

- Det er første gang vi tar imot avfall fra Europa. Vi tjener penger både på å ta imot avfallet og på å selge energien i form av strøm og varme. Det kommer osloborgerne til gode i form av penger i bykassen, sier Bjerkås.

(NTB)