Britisk spesialsoldat reddet Bjørn

Stoppet blødningen med bare hendene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

To briter får æren for å ha reddet livet til UD-medarbeideren Bjørn Svenungsen, som ble skutt og alvorlig såret under selvmordsangrepet i Kabul mandag.

Merete Dyrud ved den norske ambassaden i Kabul forteller til NRK at hun ikke er i tvil om at britene reddet livet til Svenungsen.

Hun var selv på Serena Hotel under angrepet, men klarte å gjemme seg. Midt under skytedramaet blir hun oppringt av Svenungsen.

- Jeg hørte ikke hvem det var, men i en liten pause i skytingen får jeg med meg at det er en mann som sier: «Jeg er skutt, jeg blør og jeg dør». Etter hvert hørte jeg at det var kollegaen min, Bjørn Svenungsen, forteller Dyrud til NRK.Fulgte blodspor Tilfeldigvis kom briten Paul Grant inn på rommet hvor Dyrud gjemte seg. Grant er tidligere britisk spesialsoldat, og jobber i dag som trygghetsinstruktør for blant annet journalister og hjelpearbeidere.

Sammen løp de gjennom hotellkorridorene for å finne Svenungsen. De fant etter hvert et blodspor, og fulgte det til de fant ham alene i en blodpøl.

- Bjørn klarte å si at han var skutt to steder. Han var selvsagt svært opptatt av kona og barna sine, og bad meg ta kontakt med dem hvis han skulle dø. Paul og en annen brite med fornavn David kastet seg ned og begynte med førstehjelp, forteller Dyrud.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer