Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Britisk spesialsoldat reddet Bjørn

Stoppet blødningen med bare hendene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To briter får æren for å ha reddet livet til UD-medarbeideren Bjørn Svenungsen, som ble skutt og alvorlig såret under selvmordsangrepet i Kabul mandag.

Merete Dyrud ved den norske ambassaden i Kabul forteller til NRK at hun ikke er i tvil om at britene reddet livet til Svenungsen.

Hun var selv på Serena Hotel under angrepet, men klarte å gjemme seg. Midt under skytedramaet blir hun oppringt av Svenungsen.

- Jeg hørte ikke hvem det var, men i en liten pause i skytingen får jeg med meg at det er en mann som sier: «Jeg er skutt, jeg blør og jeg dør». Etter hvert hørte jeg at det var kollegaen min, Bjørn Svenungsen, forteller Dyrud til NRK.
Fulgte blodspor
Tilfeldigvis kom briten Paul Grant inn på rommet hvor Dyrud gjemte seg. Grant er tidligere britisk spesialsoldat, og jobber i dag som trygghetsinstruktør for blant annet journalister og hjelpearbeidere.

Sammen løp de gjennom hotellkorridorene for å finne Svenungsen. De fant etter hvert et blodspor, og fulgte det til de fant ham alene i en blodpøl.

- Bjørn klarte å si at han var skutt to steder. Han var selvsagt svært opptatt av kona og barna sine, og bad meg ta kontakt med dem hvis han skulle dø. Paul og en annen brite med fornavn David kastet seg ned og begynte med førstehjelp, forteller Dyrud.


Ville blødd i hjel
Paul Grant forteller at han oppdaget et stort sår på ryggen til Svennungsen. Han presset med sine bare hender mot såret for å stoppe blødningen. Etter hvert fikk de tak i litt bandasje og noen filler.

Grant sier han tror nordmannen ville blødd i hjel, hvis de ikke hadde klart å komme til ham på det tidspunktet og få stoppet blødningen.

- Det er viktig å understreke den fantastiske innsatsen Paul og David gjorde. De var helt klart profesjonelle når det gjaldt førstehjelp. Det var deres innsats som gjorde at Bjørn klarer seg, sier Mette Dyrud.


Alvorlig, men stabil
Fredag kveld var tilstanden fortsatt alvorlig, men stabil for Svenungsen.

Han ble fraktet fra Kabul til Gardermoen torsdag kveld og direkte derfra til Ullevål universitetssykehus der han ble operert for skuddskader i brystet og lagt til intensivbehandling.

Her sprengte en selvmordsbomber seg selv, utenfor hotellet Serena i Kabul, mandag kveld. Dagbladets journalist Carsten Thomassen mistet livet i angrepet, mens Bjørn Svenungsen i UD ble alvorlig skadd. Foto: SCANPIX
Her sprengte en selvmordsbomber seg selv, utenfor hotellet Serena i Kabul, mandag kveld. Dagbladets journalist Carsten Thomassen mistet livet i angrepet, mens Bjørn Svenungsen i UD ble alvorlig skadd. Foto: SCANPIX Vis mer

- Det var en lettelse for alle oss i UD å få Bjørn hjem til Norge. Han har fått kyndig medisinsk behandling på det tsjekkiske militærsykehuset i Kabul, og får nå den beste medisinske oppfølging her i Norge, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

(NTB)

<B>OPERERT I NORGE</B>: Bjørn Svenungsen kom til Ullevål universitetssykehus torsdag kveld.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media