LEKKET USENSURERTE DOKUMENTER: Wikileaks har jobbet med rundt 50 organisasjoner med å fjerne opplysninger som kan identifisere informanter i de hemmelige diplomatdokumentene organisasjonen fikk lekket. Nå hevder Wikileaks at The Guardian har gjort det mulig å få tilgang til alle dokumentene usensurert. Her står Wikileaks-sjef Julian Assange med en utgave av The Guardian etter de første Afghanistan-dokumentene ble lekket i 2010. Da var Wikileaks og The Guardian gode samarbeidspartnere. Siden har forholdet gått i oppløsning. Foto: EPA/Scanpix
LEKKET USENSURERTE DOKUMENTER: Wikileaks har jobbet med rundt 50 organisasjoner med å fjerne opplysninger som kan identifisere informanter i de hemmelige diplomatdokumentene organisasjonen fikk lekket. Nå hevder Wikileaks at The Guardian har gjort det mulig å få tilgang til alle dokumentene usensurert. Her står Wikileaks-sjef Julian Assange med en utgave av The Guardian etter de første Afghanistan-dokumentene ble lekket i 2010. Da var Wikileaks og The Guardian gode samarbeidspartnere. Siden har forholdet gått i oppløsning. Foto: EPA/Scanpix Vis mer

- Britisk storavis lekket usensurerte dokumenter

Wikileaks mener The Guardian kan ha utsatt kilder for risiko etter at avisas journalister skrev passordet til hele arkivet med amerikanske diplomatdokumenter i bok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Wikileaks varsler i dag om et alvorlig brudd på sikkerheten etter at hele arkivet med de over 251 000 hemmelige dokumentene fra det amerikanske utenriksdepartementet har blitt gjort tilgjengelig på nettet.

I en lang lederartikkel publisert i dag gir Wikileaks skylda for sikkerhetsbruddet til sin tidligere samarbeidspartner, den britiske storavisa The Guardian, fordi de skal ha offentliggjort Wikileaks topphemmelige dekrypteringspassord.

- Har brutt kontrakt - The Guardians redaktør for undersøkende journalistikk, David Leigh, har hensynsløst og uten at vi har gordkjent det, vel vitende avslørt dekrypteringspassordet i en bok utgitt av The Guardian, skriver Wikileaks i uttalelsen.

Med passordet kan man få tilgang til over 100 000 hemmelige diplomatdokumenter som hittil ikke har blitt publisert fordi de ikke har blitt analysert av rundt 50 media- og menneskerettighetsgrupper rundt om i verden som samarbeider med Wikileaks.

I en pressemelding har Wikileaks også lagt ved en hittil konfidensiell kontrakt skrevet under av The Guardians sjefredaktør Alan Rusbridger.

Wikileaks mener The Guardian har brutt kontrakten, som forplikter The Guardian til å vente med publisering til Julian Assange har samtykket, og at materialet ikke vil vises til noen tredjepart.

- Dette er ikke første gang Wikileaks sikkerhetsavtale har blitt brutt av The Guardian, hevder Wikileaks.

Nå varsler Wikileaks at de vil undersøke hvilke rettslige skritt de vil ta mot The Guardian og en tidligere Wikileaks-avhopper, tyskeren Daniel Domscheit-Berg, fordi de mener de har spredt passordet.

- Wikileaks har selv skylda The Guardian benekter beskyldningene.

ALVORLIG BRUDD PÅ SIKKERHETEN: Julian Assange og Wikileaks mener den britiske storavisa The Guardian har publisert topphemmelig passord som kan gå utover sikkerheten til amerikanske informanter. Foto: AP/Sang Tan/Scanpix
ALVORLIG BRUDD PÅ SIKKERHETEN: Julian Assange og Wikileaks mener den britiske storavisa The Guardian har publisert topphemmelig passord som kan gå utover sikkerheten til amerikanske informanter. Foto: AP/Sang Tan/Scanpix Vis mer

- Det er meningsløst å antyde at The Guardians Wikileaks-bok har kompromittert sikkerhet på noen måte. Vår bok om Wikileaks ble publisert i februar. Det inneholdt et passord, men ingen detaljer om plasseringen av filene. Vi ble fortalt at det var et midlertidig passord som ville utløpe og bli slettet innen få timer, står det i en uttalelse fra avisa.

The Guardian mener passordet er meningsløs informasjon til andre enn de som opprettet databasen.

- Det ble ikke utttrykt noen bekymringer om dette da boken ble publisert og dersom noen i Wikileaks mente dette ville komromittere sikkerheten på noen måte, har de hatt syv måneder til å fjerne filene. At de ikke har gjort det, viser tydelig at problemet ikke er forårsaket av The Guardians bok.

Assange snakket med UD i 75 minutter Wikileaks opplyser at de har vært i kontakt med amerikanske myndigheter for å undersøke om deres planer om å varsle informanter nevnt i dokumentene om at disse var lekket har komplett.

- Først etter gjentatte forsøk på å oppnå kontakt på et høyt nivå og 36 timer etter vår første kontakt, svarte det amerikanske utenriksdepartementet. Cliff Johnson (juridisk rådgiver) snakket mde Julian Assange i 75 minutter, men amerikansk UD ønsket ikke å møte ham personlig for å motta ytterlig informasjon som ikke var trygt å gi over telefon, står det i uttalelsen fra Wikileaks.

FÅR SKYLDA: Wikileaks mener at David Leigh, som er redaktør for undersøkende journalistikk i The Guardian, har skylda for sikkerhetsbruddet de omtaler som alvorlig. Foto: The Guardian
FÅR SKYLDA: Wikileaks mener at David Leigh, som er redaktør for undersøkende journalistikk i The Guardian, har skylda for sikkerhetsbruddet de omtaler som alvorlig. Foto: The Guardian Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer