Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Britisk storbank anklages for ulovlige Iran-handler

Myndighetene i USA anklager den britiske banken Standard Chartered for å ha skjult overføringer med Iran tilsvarende 1,5 billioner kroner.

ANKLAGET: Hovedkontoret til Standard Chartered bank in London. I USA anklages storbanken for omfattende ulovlig overføringer til og fra Iran, i strid med straffetiltakene mot Iran som USA har innført. Det kan være kroken på døra for bankens forretninger i USA. Foto: REUTERS / Scfanpix / Stefan Wermuth
ANKLAGET: Hovedkontoret til Standard Chartered bank in London. I USA anklages storbanken for omfattende ulovlig overføringer til og fra Iran, i strid med straffetiltakene mot Iran som USA har innført. Det kan være kroken på døra for bankens forretninger i USA. Foto: REUTERS / Scfanpix / Stefan Wermuth Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den britiske storbanken kan med dette ha handlet i strid med loven i USA og straffetiltrakene mot Iran.

Finansmyndighetene i New York truet mandag med å frata Standard Chartered lisensen som kreves for å drive bankvirksomhet i byen. Det ville vært et hardt slag for finansgiganten, som i praksis ville blitt utestengt fra det amerikanske bankmarkedet.

«Terrorister og narkobaroner» De omstridte transaksjonene fant sted over en periode på nesten ti år og var i hovedsak knyttet til iranske banker, ifølge finansmyndighetene i New York, som kritiserer det britiske selskapet i harde ordelag.
«Transaksjonene gjorde det amerikanske finanssystemet sårbart for terrorister, våpenhandlere, narkobaroner og korrupte regimer», heter det i en uttalelse fra finansmyndighetene.

De gir dessuten innblikk i det som skal ha vært en intern diskusjon i Standard Chartered Bank i 2006. En av sjefene for bankens virksomhet i USA skal ha sendt en «panikkartet» advarsel om at Iran-transaksjonene kunne føre til rettsforfølgelse og et katastrofalt omdømmetap.

Svaret fra toppledelsen i London skal ha vært følgende:

- Dere f-ens amerikanere. Hvem er dere, som forteller oss og resten av verden at vi ikke skal gjøre forretninger med iranere?

Hvitvasking Finansmyndighetene i New York mener de også har påvist mistenkelige transaksjoner mellom Standard Chartered og Libya, Sudan og Myanmar på tidspunkter da disse landene var omfattet av amerikanske sanksjoner.

Banken avviser de mest alvorlige anklagene fra finansmyndighetene. Transaksjonene som var i strid med regelverket, beløp seg bare til 14 millioner dollar, ifølge Standard Chartered.

Også to andre britiske banker har i sommer fått beskjed om at de granskes av myndighetene i USA. HSBC beskyldes både for hvitvasking av penger fra mexicanske narkosmuglere og transaksjoner med Iran, mens Barclays har innrømmet å ha manipulert den viktige LIBOR-renten.

Som straff for rentejukset har Barclays godtatt å betale 453 millioner dollar i bot til amerikanske myndigheter. (NTB-AFP-Reuters)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media