Britisk storbank anklages for ulovlige Iran-handler

Myndighetene i USA anklager den britiske banken Standard Chartered for å ha skjult overføringer med Iran tilsvarende 1,5 billioner kroner.

ANKLAGET: Hovedkontoret til Standard Chartered bank in London. I USA anklages storbanken for omfattende ulovlig overføringer til og fra Iran, i strid med straffetiltakene mot Iran som USA har innført. Det kan være kroken på døra for bankens forretninger i USA. Foto: REUTERS / Scfanpix / Stefan Wermuth
ANKLAGET: Hovedkontoret til Standard Chartered bank in London. I USA anklages storbanken for omfattende ulovlig overføringer til og fra Iran, i strid med straffetiltakene mot Iran som USA har innført. Det kan være kroken på døra for bankens forretninger i USA. Foto: REUTERS / Scfanpix / Stefan Wermuth Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den britiske storbanken kan med dette ha handlet i strid med loven i USA og straffetiltrakene mot Iran.

Finansmyndighetene i New York truet mandag med å frata Standard Chartered lisensen som kreves for å drive bankvirksomhet i byen. Det ville vært et hardt slag for finansgiganten, som i praksis ville blitt utestengt fra det amerikanske bankmarkedet.

«Terrorister og narkobaroner» De omstridte transaksjonene fant sted over en periode på nesten ti år og var i hovedsak knyttet til iranske banker, ifølge finansmyndighetene i New York, som kritiserer det britiske selskapet i harde ordelag.«Transaksjonene gjorde det amerikanske finanssystemet sårbart for terrorister, våpenhandlere, narkobaroner og korrupte regimer», heter det i en uttalelse fra finansmyndighetene.

De gir dessuten innblikk i det som skal ha vært en intern diskusjon i Standard Chartered Bank i 2006. En av sjefene for bankens virksomhet i USA skal ha sendt en «panikkartet» advarsel om at Iran-transaksjonene kunne føre til rettsforfølgelse og et katastrofalt omdømmetap.

Svaret fra toppledelsen i London skal ha vært følgende:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer