STO BAK: ITV dokumenterte Muammar Kadhafi-bånd til IRA. Men bommet med bildevalget. Foto: REUTERS/Max Rossi/Scanpix
STO BAK: ITV dokumenterte Muammar Kadhafi-bånd til IRA. Men bommet med bildevalget. Foto: REUTERS/Max Rossi/ScanpixVis mer

Britisk storkanal trodde de viste «IRAs egne bilder»

Men dokumentar-video var fra dataspill.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var det nylanserte dokumentarprogrammet Exposure hos britiske ITV som begikk tabben i beste sendetid i går.

Programmet dokumenterte Muammar Kadhafis bånd til IRA, og hevdet de hadde eksklusive bilder fra IRA.

Fra dataspill Opptaket skulle vise at et britisk militærhelikopter blir skutt ned. Men både Internett og ITVs telefonlinjer begynte raskt å koke.

- Kadhafis menn har høynet innsatsen, sa kommentatoren i programmet, mens helikopteret ble kastet ned ei fjellside.

I virkeligheten var dokumentasjonen av det Kadhafi-relaterte angrepet hentet fra et dataspill - Arma II - produsert av det tsjekkiske spillselskapet Bohema Interactive, og utgitt i 2009.

- Med Kadhafis automatvåpen var det mulig å skyte ned helikopteret. Det viser terroristenes egne bilder.  Dette var det sikkerhetsstyrkene fryktet mest. Kanskje var dette et lykketreff, men for hæren og mannskapet her var en gang nok, sier kommentatoren.

Beklager Problemet var at «terroristenes egne bilder» var Bohema Interactives egne bilder - som ITV heller ikke hadde bedt om tillatelse til å bruke.

Det opplyser Bohema-sjef Marek Spanel til Daily Mail.

Avisa skriver nå at ledelsen i kanalen i går ble tvunget til å beklage det hele.

- Dette var en menneskelig feil, som vi nå beklager, sier en ITV-talsmann.

General Sir John Wilsey, øverste militære ansvarlig for Nord-Irland fra 1990-1993, bekrefter på tross av filmblemma at hendelsen fant sted, og forteller i programmet videre om hva som skjedde.

ANGREP: IRA angrep britiske styrker i 1988 - ITV dokumenterte at de jobbet med Muammar Kadhafi. Foto: AP/Peter Morrison/Scanpix
ANGREP: IRA angrep britiske styrker i 1988 - ITV dokumenterte at de jobbet med Muammar Kadhafi. Foto: AP/Peter Morrison/Scanpix Vis mer