Smitteeksplosjon på Isle of Wight:

Britisk «suksessøy» ble skrekkeksempel

Den britiske øya Isle of Wight ble ansett som en suksesshistorie når det gjaldt å holde coronasmitten nede. Så smalt det. Nå vurderer helsemyndighetene på øya å frakte covid-pasienter ut med millitærhelikoptere.

«ASTRONOMISK SMITTEØKNING»: Bare i januar har Isle of Wight hatt 43 prosent av øyas totale smittetilfeller siden pandemiens start. Foto: Shutterstock / NTB

«ASTRONOMISK SMITTEØKNING»: Bare i januar har Isle of Wight hatt 43 prosent av øyas totale smittetilfeller siden pandemiens start. Foto: Shutterstock / NTB

Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 70 000 +551
mutantsmittet1 120
døde 622 +2
påvist smittet 113 000 000+447.1K
døde 2 510 000 +10.1K
Se mer

Lenge var den britiske øya Isle of Wight nærmest coronafritt og gikk derfor for å være landets suksesshistorie hva gjaldt å holde coronasmitten under kontroll.

Så skjedde det noe. I desember begynte tallene sakte, men sikkert å stige.

Få uker seinere har øya sett en 71-dobling av smittetallene og øyas eneste sykehus forbereder deg nå på å sende coronapasienter med militærhelikopter til fastlandet, skriver The Guardian.

«Astronomisk smitteøkning»

Da landets andre nedstengning ble opphevet den 2. desember, var den lille øya ved sørkysten av England blant de tre områdene med lavest smitte.

Mye av æren fikk regjeringens smitteapp, som Isle of Wight var et pilotprosjekt i utprøvingen av.

- Der hvor Isle of Wight leder oss, skal resten av Storbritannia følge etter, sa helseminister Matt Hancock den gang, ifølge The Guardian.

Storbritannias statsminister Boris Johnson innfører en ny nasjonal nedstenging i England. Vis mer

Man kan bare håpe at virkeligheten ikke følger helseministerens uttalelser, for jula medførte en enorm smitteoppblomstring på øya.

Fra den første uka i desember og til nå, har øya gått fra å ha 16 tilfeller per 100 000 innbyggere, altså et gult område i henhold til FHIs kriterier, til så høyt som 1130 smittetilfeller per 100 000 innbyggere, skriver The Guardian.

I dag er øya med i overkant av 141 000 innbyggere, blant de 13 områdene i England med høyest smitte.

Ifølge øyas medisinske direktør skyldes den «astronomiske smitteøkningen» både oppmykningen i restriksjonene rundt antall husholdninger som kunne møtes, samt tilreisende til øya i høytida.

Isle of Wight er nemlig en populær øy å ha feriehus på.

KLARE: I denne modellen ser du hvordan man kan stoppe coronasmitten. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. En idé fra Dagens Nyheter. Vis mer

Forbereder evakuering

Smitteøkningen har allerede slått hardt ut på øyas eneste sykehus, St. Mary's Hospital.

Siden første juledag er antallet covid-pasienter firedoblet, og nå er én av fire av sykehusets pasienter innlagt med covid-91, skriver avisa.

De første ti dagene av januar mistet Isle of Wight 22 av sine innbyggere som følge av viruset.

Nå planlegger sykehuset for å måtte evakuere covid-pasienter med helikoptre til fastlandet, som følge av plassmangel. Helikoptrene som vurderes for dette er enorme Chinook-helikoptre, som er lastehelikoptre som gjerne brukes i krigssoner.

Ifølge den medisinske direktøren for Englands nasjonale helsetjeneste (NHS) på Isle of Wight, Stephen Parker, skal det allerede være utført en testlanding som en del av forberedelsene mot å måtte evakuere pasienter før utgangen av januar.

Dette skal videre bare være en av flere «utenkelige scenarioer» det planlegges for, sier han til avisa.

Nest høyeste dødstall

Smitteøkningen på den lille øya kommer i ei tid da store deler av Storbritannia opplever en enorm smitteøkning.

Den settes i sammenheng med utbredelsen av den muterte utgaven av coronaviruset, den såkalte Storbritannia-varianten, som antas å være mer smittsom.

CORONA: Over to prosent av Storbritannia er nå smittet av covid-19. Video: AP Vis mer

Landet har allerede gått inn i sin tredje lockdown, men myndighetene utelukker ikke å gjøre ytterligere innstramninger dersom restriksjonene ikke overholdes.

Fredag hadde Storbritannia registrert ytterligere 1280 coronarelaterte dødsfall, ifølge Sky News.

Den siste uka er det satt flere nye, dystre rekorder over antall døde med viruset så langt i pandemien. Likevel har myndighetene gjentatte ganger advart om at de verste ukene fortsatt ligger fram i tid.

Ytterligere 55 761 personer hadde testet positivt for coronaviruset det siste døgnet, viste de offisielle tallene fredag.

- De som ikke er sjokkert over situasjonen, har ikke forstått alvoret, uttalte professor og epidemiolog Chris Whitty nylig til BBC.

Status vaksinasjon Full oversikt

318 722 (5.9%)i Norge har fått dose nr 1
149 622 (2.79%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer