Britisk terror i Irak-stil

- Terrorgruppene etterlikner hverandre og jakter på effektive taktikker, sier forsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Siste: To nye pågrepet
  (Dagbladet.no): Det kunne blitt et blodbad dersom bilbombene i Londons West End hadde gått av og den brennende bilen som kjørte inn i terminalbygget på flyplassen i Glasgow hadde eksplodert.

  Flere forskere har pekt på at de avvergede terroraksjonene likner bilbombeaksjonene som daglig dreper i Irak.

  - Det er en annerledes taktikk i Storbritannia, men det er ikke en annen taktikk for det globale terrornettverket. Det handler om å bruke en taktikk som har vært suksessrik ellers, sier Bob Ayers, sikkerhetsekspert ved den politiske tenketanken Chatham House, til The Christian Science Monitor.

  Også forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Petter Nesser, ser en tendens i at terroristene adopterer metoder som virker effektive.

  - Etterlikner hverandre


  - Terrorgrupper er veldig pragmatiske. De etterlikner hverandres taktikker, og de er på jakt etter taktikker som er effektive og som lar seg gjennomføre, sier Nesser til Dagbladet.no.

  Han sier den type bilbombeaksjoner som var på trappene i helga til nå ikke har vært vanlig i Europa, der trusselbildet er mer sammensatt enn i andre deler av verden.

  Nesser kjenner kun til ett konkret tilfelle der det var planlagt å kjøre en bil i fart mot en amerikansk flybase i Belgia.

  Tidligere har islamistiske terrorister i Europa i hovedsak fokusert på ambassader, transportnettverk eller attentataksjoner. Men de har også forsøkt angrep mot nattklubber og andre steder der folk samles.

  Britiske medier, deriblant The Times, var raskt ute med å koble helgas aksjoner med terrorcellen «The Crevice gang».

  - Årsaken til at det ble lagd koblinger til denne gruppen, er trolig at en av de som ble tatt inn til avhør i forbindelse med de nye terroraksjonene hadde vitnet i den saken. I tillegg var det en del likheter i operasjonsmønsteret, sier Nesser.

  Lokale støttespillere


  «The Crevice gang» var en terrorcelle bestående av fem menn, der lederen hevdet han tok ordre fra al-Qaida og der medlemmene hadde trent i Pakistan.

  Før terrorcellen ble avslørt i mars 2004 hadde de planlagt bombeangrep mot en rekke mål i Storbritannia, deriblant nattklubben Ministry of Sound i sentrum av London og kjøpesenteret Bluewater i Kent.

  - Men nå er bildet veldig uklart. Disse var britiske statsborgere og gruppa sprang ut fra miljøet omtalt som «Londonistan», som vokste fram i siste del av 90-tallet, sier Nesser.

  Omstendighetene rundt de tre aksjonene denne helga er fortsatt ikke helt klarlagt.

  Ingen av de sju pågrepne er britiske statsborgere. Ifølge BBC kommer de fra land i Midtøsten. De har imidlertid bodd og jobbet i Storbritannia. Det kan derfor ikke utelukkes at de har hatt støttespillere i de etablerte nettverkene i landet, mener Nesser.

  Ifølge ham finnes det eksempler fra lignende saker i Europa på at folk som har kommet utenfra har støttet seg på lokale celler.

  Dette skjedde da en algiersk terrorcelle planla angrep mot den russiske ambassaden i Paris i 2002.

  - Gruppen kom fra Algerie til Frankrike, før de dro til Kaukasus og deretter vendte tilbake til Frankrike og støttet seg på en lokal celle der.

  Slik saken i Storbritannia står nå, kan det ikke utelukkes at folk kan ha blitt sendt utenfra for å unngå radaren til britisk antiterrorpoliti.

  - Vil komme flere angrep


  I Storbritannia fortsetter jakten på de som parkerte de to bilene fullpakket med bensin og nagler i London fredag. Beredskapsnivået er «kritisk», og væpnet politi vokter flyplasser, togstasjoner og t-banenettet.

  Scotland Yards spesialenhet for antiterror-virksomhet er forberedt på flere angrep.

  - Ut fra vår vurdering vil det komme flere angrep, sier kilder i Scotland Yard til The Times.

  Også den nylig påtroppede statsministeren, Gordon Brown, ber britene være forberedt på det verste. Men Brown oppfordrer samtidig til at folk må fortsette å leve som normalt.

  - Vi står overfor en langvarig trussel. Den kommer ikke til å forsvinne i løpet av de neste få ukene eller månedene. Det er veldig viktig at folk fortsetter å leve sine liv normalt, slik at de sender en beskjed til terroristene om at de ikke kan undergrave det britiske levesettet, sa Brown i det første tv-sendte intervjuet siden han tiltrådte.

Britisk terror i Irak-stil
ANGREP TERMINALBYGGET: Etterforskere gjør tekniske undersøkelser på åstedet etter søndagens angrep mot terminalbygget på flyplassen i Glasgow. Politiet arresterte to menn – den ene i brann – etter at Jeep Cherokee braste inn i hovedinngangen. Foto: AP Photo/Mark Runnacles/Daily Record/SCANPIX
ANGREP TERMINALBYGGET: Etterforskere gjør tekniske undersøkelser på åstedet etter søndagens angrep mot terminalbygget på flyplassen i Glasgow. Politiet arresterte to menn – den ene i brann – etter at Jeep Cherokee braste inn i hovedinngangen. Foto: AP Photo/Mark Runnacles/Daily Record/SCANPIX Vis mer
<B>DETTE DE FRYKTER:</B> Helgas tre terroraksjoner var planlagt i reneste Irak-stil. Dette bildet er fra Al-Sadriyah-distriktet i Bagdad 18.april. 75 mennesker ble drept i dette angrepet.
RANSAKES: Tilfeldige mennesker ransakes på britiske stasjoner, flyplasser og i gatene.
OVERVÅKER: Væpnet politi gjennomsøker boliger i Glasgow, Liverpool, og Newcastle-under-Lyme.
PETTER NESSER: - Terrorgruppene etterlikner hverandre, sier Nesser.