Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Britisk UD er mye mer proffe enn norsk UD

Dette sier Joshua French, fremdeles syk med malaria.

GLAD FOR BRITISK STØTTE: Joshua French. 
Foto: Øistein Norum Monsen
GLAD FOR BRITISK STØTTE: Joshua French. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| KISANGANI (Dagbladet):
- Britisk UD er mer profesjonelle enn det norske Utenriks- departementet. De har et standardopplegg av tiltak som jeg fikk. Det var informasjon om mine rettigheter. Jeg har også fått tildelt en advokat i England, sier Joshua French til Dagbladet.

Ifølge French ble han også bedt av britisk UD om å skrive en rapport om menneskerettighetene.

- Deretter satte britisk UD meg i kontakt med to organisasjoner som holder presset oppe. Blant annet en av organisasjonene som jobber for rettighetene til fangene i Guantanamo- fengselet, sier han.

Malaria
French sliter for tiden med malaria og hadde i går feber. Han forteller at han føler seg litt bedre, men at det kan komme av feberdempende medisiner han har spist. French fikk legehjelp i dag.

- Jeg kan bekrefte at jeg fikk tak i politilegen og han var i fengselet i to-tiden i dag og så på Joshua French. Han har fått medikamenter for å behandle malaria, sier Erling Skjønsberg som er det norske utenriksdepartementets nye utsendingen i Ksiangani.

Han hevder britene tar seg særlig godt av sine tidligere soldater.

- Uoffisielt har britene en policy der utenrikstjenesten prioriterer tidligere tjenestemenn som har fått problemer på grunn av sin militære trening. Det norske forsvaret, med forsvarssjefen i spissen, har gått ut og kritisert oss kraftig. Holdningene hos britisk utenrikstjeneste er at det er uaktuelt at vi skal sitte fengslet her i lang tid, sier French.

I dag kunne Dagbladet fortelle at den anerkjente britiske menneskerettighetsorganisasjonen Reprieve og advokat Clive Stafford Smith engasjerer seg i Kongo-saken.

Dommerkritikk
Fredag skrev Dagbladet om dommeren Frederic Embu Anieng som åpent kritiserte etterforskningen i saken mot Moland og French

- Jeg synes det er veldig positivt at en dommer kan kritisere litt av sitt eget system, som så åpenbart har mange feil og mangler, sier French.

I intervjuet med Dagbladet påpekte dommeren, som er en av fem dommere som skal vurdere dommen mot Moland og French, fire feil gjort av militæretterforskere og etterretningstejensten i saken.

- Hadde alle dommere vært som oberstløytnanten så hadde Kongo hatt et nærmest fungerende rettssystem, sier French som ikke vil spå utfallet av dommen.

Fengselsdirektøren
Tjostolv Moland ble for to dager siden tildelt en ny celle i sentralfengselet i Kisangani. Han deler nå celle med to tidligere polititjenestemenn, men Moland som hevder å ha et traumatisk forhold til politiet ønsker ikke deres selskap.

Dagbladet møtte i dag fengselsdirektør Kudura Ramazani som forteller at han har jobbet hardt for at Moland skal få bedre soningsforhold.

- Jeg er direktør i fengselet og det er bare jeg som kan bestemme hvor fangene skal være, sier Ramazani som henviser til artikkel 42 i loven om fengsling.

- Jeg vet at Moland er mentalt sjuk og det var ikke lett å finne en ny celle. Til slutt fant jeg en ledig, men vi kan ikke la ham være alene i frykt for at han skal begå selvmord, derfor deler han celle med to andre fanger. Jeg forbeholder retten til å sette håndjern på Moland om han blir umulig å kontrollere, sier Ramazani.

Frykter bråk
Dagbladet har tidligere skrevet at dommer Frederic Embu Anieng hevder at flere av de sivile saksøkerne i rettssaken vil bli diskvalifisert. Sjåførforeningen A.C.CO i Kisangani er den største gruppen av de sivile saksøkerne som kan stå i fare for å miste retten til å kreve erstatning. Guillaume Likwela som forsvarer Joshua French, frykter bråk dersom sjåførforeningen blir ekskludert.

- Jeg mener det er rettferdig at sjåførforeningen blir diskvalifisert, men de kommer til å bli veldig sinte og kan komme til å lage mye bråk i byen, sier Likwela til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media